EU / Šta se dešava u Italiji: Novi crni rekord, situacija puno lošija nego dan ranije

16. 10. 2020. u 19:46:00 Anadolija

Shares: 7

U Italiji je u petak zabilježen novi dnevni rekord oboljelih od COVID-19, nakon što je u posljednja 24 sata potvrđeno 10.010 novih slučajeva. Radi se o najvećem dnevnom broju zaraženih koronavirusom od početka pandemije. Dan ranije je također zabilježen rekord: 8.804 slučaja.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, Italija koja je proljetos bila evropski epicentar pandemije zabilježila je ukupno 391.611 slučajeva zaraze koronavirusom. Također, u posljednja 24 sata potvrđeno je 55 novih smrtnih slučajeva, pa je ukupan broj preminulih sada 36.427.

Pod pritiskom regionalnih guvernera, Vlada na čelu s premijerom Giuseppeom Conteom, razmatra uvođenje novih oštrijih mjera kako bi pokušala obuzdati drugi val širenja zaraze. Nova ograničenja mogla bi uključivati noćni policijski sat, poput onog koji su uvele druge evropske zemlje.

Sjeverna regija Lombardija, koja je bila najviše pogođena u prvom valu zaraze, s 2.419 novooboljelih od COVID-19 i dalje ima najviše dnevnih slučajeva, a slijedi Campanija sa 1.261. Vincenzo De Luca, autoritativni guverner Campanije, odlučio je u četvrtak zatvoriti škole i univerzitete u regiji, koja je zabilježila veliki porast broja infekcija u posljednjih nekoliko sedmica.

Italijanska vlada izdala je u utorak novu uredbu kojom se nameću stroža ograničenja, među kojima su zabrane privatnih zabava i ranije zatvaranje barova i restorana. Međutim, mnogi kritičari, uključujući lokalne vlasti, vjeruju da mjere nisu dovoljne da suzbiju novi val širenja koronavirusa i da se izbjegne nacionalna blokada, koja bi bila pogubna za italijansku ekonomiju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA