Šta se dešava na skijalištima u Austriji: U jednom danu teško povrijeđeno 13 osoba

2
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava na skijalištima u Austriji: U jednom danu teško povrijeđeno 13 osoba
Foto: Merkur.de / Na skijalištima snijega nema

Austrijski mediji pišu kako je blagdan Sveta tri Kralja bio "crni dan" na skijaškim stazama i stazama za sanjkanje u pokrajini Tirol na zapadnom dijelu Austrije.

To potvrđuje i tragična bilanca s najmanje 20 ozlijeđenih osoba, od čega 13 s teškim tjelesnim ozljedama.

Kako upozoravaju stručnjaci već danima i sedmicama, zbog promjene klime i nestašice snijega skijaške su staze postale životno "opasne". Tome su doprinijeli toplo vrijeme i otapanje snijega, uključujući i onaj umjetno napravljeni.

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Klimatske promjene: Kraj skijanja?

Klimatske promjene: Kraj skijanja?

Negdje su na stazama tako duboke brazde da se nadzire i zemljana podloga, ističu mediji, piše Večernji. Napominju kako je već samo to dovoljno da skijaši nose "glavu u torbi". Stoga su zbog nepovoljnih uslova već i zatvorena neka od skijališta.

Alarm su upalili i i liječnici i ostalo medicinsko osoblje u Univerzitetskoj klinici u Innsbrucku, glavnom gradu pokrajine Tirol. Upozoravaju da je u posljednje vrijeme čak pet osoba dovezenih nakon nesreća sa tirolskih skijališta s teškim ozljedama i oštećenjima kralježnice ostalo paralizirano i onesposobljeno za normalan život.

Posebno teške nesreće su zabilježene na glečeru Hintertuxer u Tirolu, te se je sada u nastalu alarmantnu situaciju uključilo i Državno odvjetništvo. Na novu godinu u samo pola sata sa staze je izletjelo sedam skijaša. Jedan od njih, 28-godišnji Nizozemac smrtno je stradao.

Na blagdan Sveta tri Kralja, na tirolskim skijaškim stazama dogodio se je nevjerojatan broj nesreća. Na sreću nije bilo preminulih. Kako stoji u policijskom izvješću, do 21 sat  u petak navečer ozlijedilo se je čak 20 skijaša, od čega njih 13 vrlo teško.

Čak 10 puta ozljede su bile tako teške da su ozlijeđeni skijaši morali biti helikopterom prebačeni u obližnje bolnice. Žrtve su, kako izvještava tirolska policija, stare od 2 do 77 godina.

Najviše nesreća se je dogodilo zbog sudaranja skijaša na stazi ili gubljenjem kontrole nad skijama ili sanjkama zbog brzine i nepovoljnih uslova kao što je poledica na većim visinama ili na onim nižim premekani, otopljeni snijeg itd. Sve to za posljedicu je imalo slijetanja sa staze i teške povrede.

Mediji navode primjer 11-godišnjeg Nijemca koji je spuštajući se skijama niz glečer Hintertuxer izgubio kontrolu nad skijama i prvo se zabio, pa potom prošao kroz mrežu kojom je bio ograđen dio skijališta za polaznike škole skijanja. Pritom je srušio 12-godišnjaka i 45-godišnju ženu  iz Njemačke, te 7-godišnjaka iz Velike Britanije. Svo četvero skijaša ostalo je ležati na zemlji.

Najteže je stradao 11-godišnjak koji je s teškim ozljedama kičme spasilačkim helikopterom prebačen u kliniku u Schwarzu. Ostali srušeni skijaši prošli su samo s lakšim ozljedama.

Na istom je glečeru, samo na drugoj skijaškoj stazi (Plava pista br. 10), došlo je do direktnog sudara 17-godišnjaka i 42-godišnjeg Nijemca. Oboje su teško ozlijeđeni. Mlađi je prevezen u  kliniku u Schwarzu, a stariji, s teškim ozljedama lica u kliniku u Innsbrucku.
Na skijalištu Grubigstein je pak  9-godišnjeg dječaka iz Nizozemske nepažnjom srušio 39-godišnji snowboarder. Dječak je pri padu izgubio dva zuba, a zbog ostalih je ozljeda prebačen u kliniku u Innsbrucku.

Policija tvrdi kako je spasilački helikopter bio gotovo "u stalnom pogonu". Ne samo zbog nastradalih skijaša nego i ozlijeđenih na stazi za sanjkanje. Na sanjkalištu u Söldenu je 46-godišnja Austrijanka u jednom od zavoja izletjela sa staze i udarila u zaštitnu ogradu. Slično se je dogodilo pola sata kasnije i 56-godišnjem Nijemcu. Oboje su s teškim povredama prebačeni u mjesnu bolnicu u Söldenu.

Mediji pišu i o jednoj mladoj ozlijeđenoj obitelji koja je trebala čak dva helikoptera. Navode kako je jedna 28-godišnja Austrijanka na sanjkama u krilu držala  2-godišnju djevojčicu, a 31-godišnji otac iza njih ih je slijedio na skijama. Kada je mlada majka izgubila kontrolu nad sankama i više nije uspjela zakočiti, prešla je na skijašku stazu. Otac je vidjevši što se dogaša skijama pokušao doći pred njih i zaustaviti ih. Kako u tome nije uspio, svo troje su pali i teško se ozlijedili. S dva helikoptera tročlana je obitelj prebačena u bolnice u Lienzu i Schwarzachu. Nesreća se je dogodila na Großglockneru.

To su samo neke od nesreća i teško stradalih osoba, u samo jednom danu. A  na "crni petak" bilo ih je čak 13, od ukupno njih 20", zaključuju austrijski mediji i pozivaju skijaše na oprez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije