Šta se dešava: Finci zatvorili četiri granična prijelaza s Rusijom, izbio sukob policije i azilanata

1
Hina
Šta se dešava: Finci zatvorili četiri granična prijelaza s Rusijom, izbio sukob policije i azilanata
Foto: Printscreen / Policija intervenirala

Finska je zatvorila četiri prijelaza na granici s Rusijom nastojeći zaustaviti višednevni priljev tražitelja azila, za koji Helsinki kaže da ga je potaknula Moskva.

Finska granična straža u petak, 17. novembra, objavila je da će od ponoći po lokalnom vremenu postaviti barijere na graničnim prijelazima Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra i Niirala u jugoistočnoj Finskoj, preko kojih prolazi većina putovanja između dvije zemlje.

"Imali smo veće brojke kao u ponedjeljak 39 i u srijedu 75. Jučer je bilo prilično mirno, ali danas je ponovno više od sto ilegalnih imigranata došlo u jugoistočni okrug Finske", rekao je kapetan Jussi Vainikka iz finske granične straže Reutersu u Nuijamai.

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Snimci s društvenim mreža pokazuju kako je finska granična policija morala upotrijebiti suzavac zbog veće skupine migranata koja se pokušala probiti u Finsku iz Rusije.

Finska vlada optužila je Rusiju za usmjeravanje migranata na prijelaze u znak odmazde za svoju odluku da poveća odbrambenu saradnju sa Sjedinjenim Državama, što je Kremlj odbacio. Finska dijeli 1.340 kilometara granice s Rusijom, koja je također i vanjska granica EU-a.

Oko 300 tražitelja azila, većinom iz Iraka, Jemena, Somalije i Sirije, stiglo je u Finsku ove sedmice, podaci su granične straže. Kremlj je rekao da Finska čini "veliku pogrešku" zatvaranjem graničnih prijelaza i da potez Helsinkija uništava bilateralne odnose.

Granična agencija Europske unije Frontex u petak je rekla Reutersu da će poslati službenike u Finsku da pomognu u zaštiti granice. Finska ministrica financija Riikka Purra iz antiimigracijske stranke Finaca u televizijskom je intervjuu u četvrtak rekla da je njezina zemlja spremna zatvoriti sve prijelaze na ruskoj granici ako bude potrebno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije