Šta Rusi žele postići osvajanjem Mariupolja: Zašto je to jedan od strateških ciljeva

2
Radiosarajevo.ba
Šta Rusi žele postići osvajanjem Mariupolja: Zašto je to jedan od strateških ciljeva
Foto: Tomislav Botić / Ciljevi Rusije

Sedmog dana invazije ruska vojska svoje je borbene operacije prije svega usmjerila na jug i sjeveroistok Ukrajine gdje je ostvarila značajne pomake.

Na kijevskom području pri završetku je osvježavanje i logističko ojačavanje ruskih jedinica koje bi u sljedećih 24 do 48 sati mogle krenuti u završno opkoljavanje glavnoga grada, piše Jutranji.hr.

Ruska vojska uspjela je osvojiti prvi veći ukrajinski grad, piše Jutarnji.hr

Bosanac tvrdi da je pretučen u italijanskom gradu: Nakon istrage policije prijavljeni i on i napadač

Bosanac tvrdi da je pretučen u italijanskom gradu: Nakon istrage policije prijavljeni i on i napadač

Nakon višednevnih borbi, dijelovi 7. zračno-desantne divizije i jedinica SPECNAZ-a, specijalnih vojnih snaga, u srijedu tokom ranog jutra ušli su u grad Herson od oko 330 hiljada stanovnika. Grad ima iznimnu stratešku važnost.

Osvajanjem toga grada, ruska vojska ovladala je i jednim od mostova preko Dnjipra, a onaj ko drži mostove preko Dnjipra kontrolira puteve na važnim dijelovima Ukrajine.

Dužnosnici u jugoistočnom gradu Mariupolju kažu kako strahuju da bi veliki broj ljudi mogao biti mrtav nakon višesatnog neprekidnog granatiranja grada.

Zamjenik gradonačelnika Sergij Orlov rekao je da je dio grada uz rijeku u kojem živi 130 hiljada ljudi, uključujući njegovog oca, gotovo potpuno uništen.

"Ne možemo izbrojati broj žrtava, ali vjerujemo da su stotine mrtve. Ne možemo ići tamo po tijela", rekao je za BBC.

Ruske su snage rekle da žele opkoliti grad koji je ključan za stvaranje kopnene veze između Krima i Rusije. Ako Rusija zauzme Mariupolj, grad s više od 430.000 ljudi, Ukrajina će ostati bez izlaza na Azovsko more. Ruski je agresor tokom napada prekinuo dotok struje u grad, a raketirao je i stambene objekte.

Ukrajinski vojnik stacioniran u Mariupolju u ponedjeljak Telegraphu poslao poruku u kojoj moli svijet da ih "ne zaboravi". "Ako se nešto dogodi, nemojte dopustiti da nas se zaboravi", rekao je vojnik čije ime nije navedeno iz sigurnosnih razloga. "Mariupolj je okružen i ne možemo pobjeći", piše The Telgraph.

Zahvaljujući utvrđenim pozicijama na Krimu i u Donbasu, Rusi su u sukobima na jugu Ukrajine ostvarili najviše uspjeha. Osim Mariupolja, uspješno su udarili i po Melitopolu, Berdjansku i Hersonu. Ruska mornarica stacionirana u Crnom moru također bombardira ukrajinske lučke gradove.

Proruski separatisti Mariupolj su kratko okupirali 2014. godine, no Ukrajinci su ga nakon toga povratili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije