Čović iz Zagreba poručio: "Dešavanja u Ukrajini ne smiju se preliti na Balkan"

4
Radiosarajevo.ba
Čović iz Zagreba poručio: "Dešavanja u Ukrajini ne smiju se preliti na Balkan"
Foto: HDZ BiH / Dragan Čović u Zagrebu

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović sastao se u srijedu u Zagrebu s vodstvom i članovima Hrvatskog generalskog zbora s kojima je razgovarao o trenutnim sigurnosnim izazovima u Europi, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Istaknuto je kako sigurnosna strategija na europskom tlu mora biti "kompaktna, jedinstvena i jamac trajnog mira".

Navodi se i kako su oružani sukobi u Ukrajini poziv na "posebno promatranje geopolitičkih sigurnosnih izazova koji se ni na kakav način ne smiju prelijevati na prostor zapadnog Balkana niti ugrožavati mir".

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Čović je posebno istaknuo nužnost žurnog stabiliziranja političke situacije unutar Federacije BiH, ali i konsolidacije odnosa između tri konstitutivna naroda u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

Također se ističe kako je preduvjet stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine "osiguravanje legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama".

Sistemska diskriminacija i nametanje političkih predstavnika su, kako stoji u saopćenju, "nedopustivi u demokratskim političkim sustavima i narušavaju bilo kakvu europsku perspektivu".

Naglašeno je i to da u ovome trenutku ne postoje formalno pravni uvjeti za održavanje Općih izbora.

Na sastanku je zaključeno da su izmjene izbornog zakonodavstva i implementiranje odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava "hitna nužnost koja mora imati svoj pozitivan epilog", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije