Nauka / Šta nas čeka nakon omicrona: "Ako sve učinimo kako treba..."

21. 01. 2022. u 23:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Da li uskoro dolazi kraj pandemiji koronavirusa? Mnogi stručnjaci za zarazne bolesti kažu da je odgovor na ovo pitanje potvrdan i da je to moguće već tokom ove godine.

"Mislim da ćemo, ako sve učinimo kako treba, imati 2022. u kojoj COVID neće toliko dominirati našim životima", rekao je za CNN dr. Tom Frieden, koji je bio direktor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pod predsjednikom Obamom, a sada je izvršni direktor i predsjednik organizacije Resolve to Save Lives.

Kako će izgledati sljedeći dio pandemije i kada će do njega doći pitanja su na koja su dr. Yvonne Maldonado, epidemiologinja i specijalistica za zarazne bolesti, i njeni kolege pokušali pronaći odgovore.

Među stručnjacima je dosad postojao opći konsenzus o tome što bi se moglo dalje događati:

"Zaista ne znamo tačno", rekla je Maldonado.

Postoje modeli i lekcije iz prošlih pandemija, ali način na koji se pojavila vrlo zarazna varijanta omicron zakomplicirala je situaciju. 

Najgori bi scenarij bio da nove varijante izbjegnu zaštitu cjepiva i lijekova.

"Mislim da nije vjerojatno da će se to dogoditi", rekla je Maldonado.

Dr. Anthony Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je da se nada da se taj scenarij neće ostvariti, piše Index.hr.

"Ne mogu vam dati statistiku kolike su šanse da se to dogodi, ali moramo biti spremni na to. Tako da se nadamo najboljem i pripremamo se za najgore", kazao je Fauci.

"Već sada imamo alate za ograničavanje novih varijanti i brzo okončanje pandemije", kaže dr. Panagis Galiatsatos.

"Mislim da nam ne trebaju nova naučna otkrića, znamo kako zaustaviti teški COVID cjepivima", rekao je Galiatsatos, docent medicine i stručnjak za plućnu i intenzivnu medicinu na Johns Hopkins Medicine.

"Imamo oružje da preobrazimo covid u ništa više od jače prehlade. Imamo nauku. Sve što će ljudima trebati je pristup lijekovima, ali i povratak povjerenja u nauku", dodaje Galiatsatos.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)