Šta je Pojas Gaze i zbog čega je on toliko važan?

0
Radiosarajevo.ba
Šta je Pojas Gaze i zbog čega je on toliko važan?
FOTO: AA / Napad na Gazu

Pojas Gaze, žarište novog rata s Izraelom, je palestinska enklava u rukama Hamasa koja se decenijama teško nosi s nasiljem i siromaštvom.

Na sjeveru i istoku graniči se sa Izraelom, na zapadu mu je Sredozemno more, a na jugu Egipat.

To je skučena teritorija od 360 kilometara kvadratnih, duga 41 kilometar i široka od šest do 12 kilometara.

Velike poplave i klizišta u Njemačkoj. Evakuiraju se ljudi, nestalo i struje, pogledajte prizore

Velike poplave i klizišta u Njemačkoj. Evakuiraju se ljudi, nestalo i struje, pogledajte prizore

Tamo živi dva miliona Palestinaca ili gotovo 6.000 stanovnika po kilometru kvadratnom, što znači da je to jedno od najgušće naseljenih mjesta na svijetu.

Zahvaljujući nalazištu Tel es-Sakan, otkrivenom 1998. godine, arheolozi su potvrdili da je utvrđeni kananski grad bio kontinuirano naseljen od 3.200 do 2.000 prije nove ere u sadašnjem Pojasu Gaze.

Nakon toga Gaza je bila pod asirskom, vavilonskom, rimskom, arapskom i hrišćanskom dominacijom. U 20. stoljeću Gaza je došla pod egipatsku upravu 1948. godine, ubrzo nakon proglašenja Države Izrael.

Teritoriju je zatim okupirao Izrael nakon arapsko-izraelskog rata 1967. godine.

Uživo: Hamas tvrdi da napada aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu, čuju se eksplozije

Uživo: Hamas tvrdi da napada aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu, čuju se eksplozije

Izrael se 12. septembra 2005. jednostrano povukao iz Pojasa Gaze, gdje dvije godine poslije na vlast dolazi Hamas, pokret koji Izrael i mnoge zapadne zemlje smatraju terorističkom organizacijom. U junu 2006. Izrael je uveo kopnenu, vazdušnu i pomorsku blokadu enklave nakon otmice izraelskog vojnika koji je oslobođen 2011.

Jevrejska država je pojačala blokadu u junu 2007. godine, kada je Hamas iz Gaze protjerao palestinsku vlast Mahmuda Abasa. Jedini izlaz iz Gaze koji nije pod izraelskom kontrolom je granični prijelaz Rafah sa Egiptom.

Najnovija informacija: Izrael uzvratio udarac, bombardovana Gaza

Najnovija informacija: Izrael uzvratio udarac, bombardovana Gaza

Lišen prirodnih resursa, Pojas Gaze pati od hronične nestašice vode i goriva. Nezaposlenost pogađa polovinu stanovništva, uključujući tri četvrtine mladih. Više od dve trećine stanovništva zavisi od humanitarne pomoći. Isti ude živi ispod granice siromaštva.

Od 2008. do 2021. godine izraelska vojska četiri je puta napadala Gazu kako bi zaustavila Hamasove napade na Izrael, uništila infrastrukturu koja se koristila za te napade i ubila mu vođe. Novi rat izbio je u subotu nakon masovnog, iznenadnog Hamasova napada na Izrael.

Sva najnovija dešavanja iz Izraela možete pratiti uživo na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije