Banda maloljetnika pred sudom: Vođa im državljanin iz BiH

0
Radiosarajevo.ba
Banda maloljetnika pred sudom: Vođa im državljanin iz BiH
Foto: EPA - EFE / Ilustracija / Austrijska policija

U Regionalnom sudu u Beču se pojavilo 10 maloljetnika koji se terete za ozbiljna krivična djela, a koji su djelovali kao organizovana grupa na čijem čelu je bio tinejdžer iz Bosne i Hercegovine (17), koji je ujedno i prvooptuženi.

Pored vođe iz BiH, među optuženima su i maloljetnici iz Sirije, Ingušetije, Rusije, Čečenije, Turske, Somalije i još jedan iz BiH. Takođe, tu je i jedan maloljetnik bez državljanstva te jedan Austrijanac.

Oni se terete za kriminalno udruživanje, iznudu, reketiranje, teške krađe, oštećenje tuđe imovine kao i kršenje Zakona o naoružanju.

Dragan Bursać: A, kad će policajci iz Bihaća i Goražda biti raspoređeni na Zlatiboru i Kopaoniku?

Dragan Bursać: A, kad će policajci iz Bihaća i Goražda biti raspoređeni na Zlatiboru i Kopaoniku?

Ukoliko budu osuđeni, mogu dobiti i do 15 godina zatvorske kazne.

A, optužnica, koja je detaljno sačinjena na čak 133 strane, sadrži brojne inkriminišuće dokaze pronađene na telefonima optuženih, uključujući i snimak gdje se maloljetnik iz BiH hvali kako će napraviti eksplozivnu napravu, a za koju je materijal nabavio u Češkoj Republici gdje je boravio septembra, 2023. godine. Pored materijala za bombu, navodno su nabavljali i oružje, o čemu je govorio ovaj tinejdžer iz BiH na jednom snimku.

Bh. državljanin je na jednom od spornih snimaka sa eksplozivom rekao: "Ili ću umrijeti ili ću dobiti doživotnu, ali sam ozbiljan", navodi se u optužnici.

Biznismen iz BiH na sudu zbog prevare "teške" 2,7 miliona KM

Biznismen iz BiH na sudu zbog prevare "teške" 2,7 miliona KM

Podsjetimo, osumnjičeni, njih 10 u dobi od 14 do 21 godinu, već duže vremena su terorisali i sijali strah po bečkom kvartu Meidling. Oni su navodno molotovljevim koktelima, kalašnjikovima, noževima i mačetama izazivali strah i ucjenjivali lokalne trgovce.

Međutim, pljačkanje i zelenašnje nije bila njihova jedina aktivnost. Sve je više indicija o islamističkoj pozadini osumnjičenih, čija se imena spominju u opsežnoj optužnici koja je podignuta.

Kao glavno okupljalište ove mlade bande navode se prostorije džamije u Meidlingu. Tokom saslušanja neki od maloljetnika su rekli da je njihova grupa slijedila islamističku ideologiju, te da su trojica osumnjičenih navodno su bili simpatizeri Islamske države (IS).

U optužnici se još navodi da je 17-godišnji bh. državljanin već postao zapažen kroz kontakte s osobama iz radikalnog islamističkog miljea. Za jednog maloljetnika se takođe navodi da je pisao "tekstove koji veličaju nasilje", prenosi KleineZeitung.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije