Srušio se avion sa stotinu putnika, raste broj poginulih

Radiosarajevo.ba
Srušio se avion sa stotinu putnika, raste broj poginulih
Foto: Twitter / Avionska nesreća

Broj poginulih u avionskoj nesreći koja se dogodila u petak u blizini Almatija narastao je na 14, a u avionu kompanije Bek Air bilo je 95 putnika i pet članova posade, objavile su kazahstanske vlasti. 

Avion marke Fokker 100 letio je prema kazahstanskom glavnom gradu Nur-Sultanu kad je "pri polijetanju počeo gubiti visinu, probio betonsku ogradu i udario u manju zgradu", stoji u izvještaju kazahstanskog Odbora za civilno zrakoplovstvo, prenosi Hina. 

Osim 14 poginulih, spasilačke ekipe su izvukle još 22 osobe koje su u bolnicu dopremljene s povredama opasnima po život, obznanjeno je iz ureda gradonačelnika Almatija.

Avion je trebao poletjeti u zoru, a u području zračne luke bila je gusta magla.

Objavljene fotografije u kazahstanskim medijima pokazuju avion koji je polomljen u dva dijela uz djelomično uništenu zgradu.

Još uvijek nije poznat uzrok nesreće. Kazahstanski Odbor za civilno zrakoplovstvo prizemljio je sve letjelice tipa Fokker 100 do završetka istrage. 

"Oni koji su odgovorni će biti žestoko kažnjeni u skladu sa zakonom", objavio je na Twitteru kazahstanski predsjednik Kassim-Jomart Tokaev, izrazivši saučešće porodicama žrtava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije