Promijenila svijet: Elizabeth Blackwell, prva žena s diplomom doktorice medicine

Radiosarajevo.ba
Promijenila svijet: Elizabeth Blackwell, prva žena s diplomom doktorice medicine
gl danas bi slavila svoj 197. rođendan, a rođendan ove pionirke ženske medicine, feminizma i borca protiv rasizma danas je proslavio i Google.

Na današnjem Google Doodleu nalazi se upravo Blackwell. Ona stoji pored stola na kojem se nalaze knjige, lijekovi, stetoskop i klasična kožna doktorska torba. Crtež je djelo Harriet Lee Merion koja živi u gradu u kojem je Blackwell rođena prije skoro dva stoljeća.

Blackwell je rođena u engleskom Bristolu 1821. godine, ali je njena porodica emigrirala u Sjedinjene Američke Države deset godina kasnije i smjestila se u Ohiou. Blackwell je bila učiteljica kada joj je prijateljica na samrti rekla da bi voljela da je imala ženskog doktora.

Uprkos činjenici da medicinu u Americi nisu mogle studirati žene, Blackwell je aplicirala i kasnije je i primljena na Geneva koledž u New Yorku. Nakon što je diplomirala, ona i jedna od njenih sestara, koja je također postala ljekarka, otvorile su bolnicu za žene i djecu u New Yorku. Kasnije je Blackwell otvorila i medicinsku školu za žene u New Yorku, a postala je i profesor ginekologije u Londonu.

Zanimljive činjenice o Elizabeth Blackwell:

Njeno primanje na koledž Geneva bilo je zamišljeno kao šala, a odbijene su joj sve druge aplikacije u zemlji.

Tokom dodatnog školovanja u Parizu oslijepila je na jedno oko, što je uništilo njene snove da postane hirurg.

Kada je bila učiteljica u Kentuckyju, Blackwell je cementirala svoj status kao abolicionist, zbog toga što je vodila nedjeljnu školu za robove.

Američke pošte odale su počast Elizabeth Blackwell tako što je 1974. godine dobila svoju poštansku markicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije