Iranska policija uhapsila 29 žena koje su protestirale protiv zakona o hidžabu

Radiosarajevo.ba
Iranska policija uhapsila 29 žena koje su protestirale protiv zakona o hidžabu
Iranska policija uhapsila je 29 žena u prijestolnici ove zemlje, a one su optužene da su prevarene i uvučene u proteste protiv zakona koji nalaže nošenje hidžaba.

Žene u Iranu protestvuju tako što se penju na poštanske kutije, skidaju marame i mašu njima u znak protesta. Iako se žene u Iranu bore protiv ovog zakona već skoro četiri decenije, novi val protesta izazvao je mnogo više pažnje.

Na jednoj fotografiji u Mashhadu vidi se religiozna žena koja nosi hidžab kako stoji na poštanskoj kutiji i maše šalom kako bi podržala žene, koje za razliku od nje ne žele nositi hidžab.

Policija u Teheranu istaknula je u četvrtak kako je kampanja protiv ovog zakona pokrenuta izvan zemlje ilegalnim satelitskim kanalima, a 29 žena koje su, kako kažu vlasti u Iranu, "nasjele" na ovaj poziv je uhapšeno.

"Ovo se dešava zbog našeg pogrešnog pristupa. Postavili smo restrikcije ženama i stavili im nepotrebne zabrana. Zbog toga protestuju i mašu štapovima na kojima se nalaze marame", rekal je Soheila Jolodarazadeh zastupnica u iranskom parlamentu.

Iranska policija objavila je 2014. godine kako je uhapsila, upozorila, ili poslala na sud 3.6 miliona žena zbog lošeg nošenja hidžaba istaknula je Masih Alinejad iranska novinarka koja živi u Sjedinjenim Američkim Državama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije