Skandal s usporavanjem iPhoena: Američke vlasti pokrenule istragu

Radiosarajevo.ba
Skandal s usporavanjem iPhoena: Američke vlasti pokrenule istragu
Foto: EPA / Ilustracija / Iphone
Vlasti u Sjedinjenim Američkim državama istražuju Apple kako bi utvrdile da li je ova američka kompanija obmanjivala korisnike tako što im nije rekla o ažuriranju softvera koji je usporio starije uređaje.

Najvrjednija kompanija na svijetu suočava se s valom tužbi nakon što je Apple priznao da je namjerno usporavao starije modele iPhonea kako bi spriječio iznenadno gašenje telefona zbog baterija koje su oslabile u tim uređajima.

Ukoliko se istragom utvrdi da Apple nije postupao primjereno, kompanija bi mogla ispaltiti milione dolara za naknadu štete. Američki političari također su pisali Appleu kako bi dobili objašnjenje, a pitali su tehnološkog diva zađto nije osigurao besplatne baterije ukoliko starije uzrokuju toliko problema.

To pismo je poslano nakon što su francuski tužitelji pokrenuli istragu o postupcima Applea. Naime, u Francuskoj je zabranjeno skraćivati vijek trajanja prozivoda kako bi potaknuli korisnike da kupe nove.

"Znamo da neki od vas misle kako vas je Apple iznevjerio. Žao nam je zbog toga. Bilo je mnogo nerazumijevanja oko ovgo problema i želimo vas obavijestiti o nekim promjenama koje pravimo. Prije svega želimo istaći kako nismo nikada i nećemo nikada uraditi ništa što bi smanjilo vijek trajanja Appleovih proizvoda. Naš cilj je da napravimo proizvode koje naši korisnici vole, a napraviti iPhone koji traje što duže je važan dio toga", rekli su iz Applea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije