! / Srce evropskog grada: Besplatan test na COVID-19 zahvaljujući velikodušnosti građana

26. 11. 2020. u 07:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8

Napulj je ponosan na svoju tradiciju "kave za kasnije" ("caffe sospeso"), kada gost kavu plati dvostruko kako bi je neko siromašniji dobio besplatno.

Sad je ovo dobro djelo prošireno na testove na koronavirus jer je u gradu pod Vezuvom zdravstvo pod pritiskom zbog velikog porasta broja novozaraženih.

U crkvi svetog Severa izvan zidina, u jednom od najgušće naseljenih područja Napulja, lokalna zajednica nudi stanovnicima priliku da naprave brzi test na COVID-19 i anonimno doniraju drugi, piše Hina.

"Ovo je visokorizično područje jer velike porodične skupine žive na vrlo malo prostora pa je rizik od zaraze vrlo visok", rekao je Angelo Melone, čelnik neprofitne udruge koja je pokrenula inicijativu.

Otkako su počeli prije dvije sedmice, testirano je hiljadu ljudi, od kojih je 300 test dobilo besplatno zahvaljujući velikodušnosti sugrađana.

"Mi Napolitanci imamo veliko srce, i u dobra i loša vremena sve dijelimo", rekla je Giuseppina Puglise nakon što je nekome platila bris na koronavirus.

Unaprijed rezervirani testovi koštaju 18 eura, a primjenjuje ih tim od tri liječnika i dvije medicinske sestre u crkvi iz 16. vijeka. Sestre i liječnici volontiraju.

Brzi antigenski testovi dostupni su širom Italije, prve europske zemlje u kojoj se pojavio novi koronavirus i dosad usmrtio više od 50.000 ljudi.

Međutim, znaju biti skupi. Takav test u privatnoj klinici u Napulju može koštati između 30 i 45 eura, dok precizniji PCR test može koštati 70 eura.

Antonija Campagnu, 33-godišnjeg taksista i oca troje djece, teško je pogodila ekonomska kriza koju je izazvalo zatvaranje u Italiji ranije ove godine.

"Čuo sam da postoji mogućnost za brzi test", rekao je on za agenciju France presse.

"Volio bih iskoristiti ovu inicijativu koju smatram činom altruizma", dodao je.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA