Srbijanac osuđen za silovanje pet žena i djevojčice u Berlinu, osuđen na 14 godina

1
Radiosarajevo.ba
Srbijanac osuđen za silovanje pet žena i djevojčice u Berlinu, osuđen na 14 godina
Foto: Privatna arhiva/Bild.de / Srbijanac osuđen za silovanje

Srbijanac Siniša K. (30) osuđen je na 14 godina zatvora zbog brutalnog silovanja šest žena i seksualnog napastvovanja jedne u okolini Berlina. Izrečen je i produženi pritvor nakon robije.

Siniša K. je u junu i julu prošle godine serijski prepadao i silovao žene u nekoliko šuma nadomak Berlina. Usred bijela dana je prilazio ženama koje su šetale, trčale ili vozile bicikl, a zatim ih odvlačio u žbunje. Najstarija žrtva imala je 27 godina, najmlađa samo 14, piše Nedeljnik.

Već na početku dvomjesečnog suđenja pred Zemaljskim sudom u Berlinu Siniša K. je priznao svoja nedjela.

„Stidim se zbog onoga što sam uradio“, stoji u izjavi koju je pročitao njegov branilac.

Opisano je kako je savladao žene, kako ih je davio, prijetio im, silovao ih. Ponekad je imao šarafciger kao oružje, ponekad nož.

„Prilazio sam joj direktno, uhvatio je za vrat i odvukao u šumu“, rečeno je o jednom od slučajeva u priznanju.

Prema pisanju berlinskog Tagesšpigela, detaljno priznanje i izražavanje kajanja bili su očito jedina moguća strategija da se eventualno ublaži prijeteća dugogodišnja kazna zatvora. Dokazi su bili ubjedljivi, između ostalog i tragovi DNK počinioca.

Tužilaštvo je tražilokaznu kakva je i izrečena, a to je 14 godina zatvora, kao i produženi pritvor nakon toga zbog opasnosti da silovatelj ponovi zločin. S druge strane, branioci su tražili najviše deset godina zatvora.

Prošlog ljeta su fantomski portreti, a potom i mutne fotografije osumnjičenog danima bili velika vijest u Njemačkoj.

Uhapšen je sredinom jula nakon posljednjeg silovanja i nakon policijske potjere koju je jedan policajac opisao kao filmsku. Osumnjičeni nije reagovao na pucnje upozorenja.

Siniša K. iz Melenaca nadomak Zrenjanina je do 2018. u Srbiji izdržavao petogodišnju kaznu zbog silovanja i krađe. Kasnije je s partnericom otišao u Berlin gdje su mjesecima živjeli ilegalno.

„Vjerujem da se radi o krajnje opasnom serijskom počiniocu. To su monstruozna djela neopisive brutalnosti kakva se rijetko viđaju“, rekao je advokat Roland Veber koji zastupa jednu od njegovih žrtvava u Berlinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije