Sramotne izjave izraelskih ministara: 'Treba iseliti Palestince iz Gaze, poslati ih širom svijeta'

5
Radiosarajevo.ba
Sramotne izjave izraelskih ministara: 'Treba iseliti Palestince iz Gaze, poslati ih širom svijeta'
Foto: AA / Nastavljeni napadi na Pojas Gaze

Kad je Hamas napao Izrael 7. oktobar prošle godine, svijet je bio zgrožen.

Tri mjeseca poslije, svijet je zgrožen onim što radi Izrael. Uzvraćanje Hamasu bilo je razumljivo i javnost je to prihvatila s odobravanjem, no u nekom trenutku postalo je jasno da se Izrael upušta u 'prekomjernu paljbu' kojoj nije cilj samo Hamas, nego cijeli palestinski narod na području Gaze.

O tome govori puno toga: od tromjesečnog strašnog stradanja tamošnjih civila, pa do neuvijenih izjava izraelskih dužnosnika, kao što je ona Itamara Ben-Gvira. Izraelski ministar nacionalne sigurnosti pozvao je, naime, ove sedmice na povratak židovskih doseljenika u Gazu i na 'poticanje' palestinskog stanovništva na iseljavanje. Prije njega sličan je poziv uputio ministar financija, desničaerski ekstremist Bezalel Smotrich, doseljenik na Zapadnu obalu, u naselje koje se prema međunarodnom pravu smatra ilegalnim.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

"Promicanje rješenja koje potiče iseljavanje stanovnika Gaze je neophodno. To je ispravno, pravedno, moralno i humano rješenje", izjavio je Ben-Gvir na sastanku svoje stranke, a kasnije i u objavi na društvenim mrežama, dodajući da apelira 'na premijera i ministra vanjskih poslova', jer 'ovo je prilika za razvoj projekta čiji je cilj poticanje iseljavanja stanovnika Gaze u druge zemlje diljem svijeta', a njihov odlazak 'otvorio bi put za ponovnu uspostavu židovskih naselja na palestinskom području'.

Odnosilo se to na svojevremenu odluku izraelskog premijera Ariela Sharona o povlačenju Izraela 2005. iz Pojasa Gaze, odnosno na evakuaciju vojnika i oko osam hiljada židovskih naseljenika iz Pojasa Gaze, okupiranog 1967.

Nakon Ben-Gvirovih i Smotrichevih izjava uslijedila je reakcija američkog State Departmenta prema kojoj su 'ovi komentari zapaljivi i neodgovorni', te da je 'izraelska vlada, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, više puta rekla da ove izjave ne odražavaju stajalište izraelske vlade'. A Gaza je 'palestinska zemlja i ostat će palestinska zemlja', rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Na poziv visokih izraelskih dužnosnika da Palestinci napuste Pojas Gaze reagirao je i Volker Türk, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, rekavši da je 'jako zabrinut zbog izjava visokih izraelskih dužnosnika o planovima za transfer civila iz Pojasa Gaze u treće zemlje', da 'međunarodno pravo zabranjuje prisilan transfer zaštićenih ljudi unutar okupiranog teritorija ili njihovo protjerivanje iz tog teritorija', da je '85 posto stanovnika Gaze već interno raseljeno', i da oni 'imaju pravo vratiti se svojim kućama', piše Slobodna Dalmacija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije