Spiegel: BiH pogađa humanitarna kriza, sve veći problem sa migrantima

Radiosarajevo.ba
Spiegel: BiH pogađa humanitarna kriza, sve veći problem sa migrantima

Spiegel online, jedan od najpopularnijih news portala na njemačkom govornom području, sinoć je kao udarnu vijest objavio članak u kojemu upozorava da se pred granicom Europske unije sprema humanitarna katastrofa te da je za to odgovorna "rigidna politika Hrvatske" prema migrantima.

Na početku članka se navodi kako balkanska ruta zapravo nikad nije bila zatvorena, iako je zatvaranje grčko-makedonske granice 2016. godine dovelo do značajnog smanjenja broja migranata i izbjeglica koji su tako išli prema središnjim zemljama Europske unije. Spiegel konstatira da se to proteklih mjeseci promijenilo te da desetine hiljada migranata pokušavaju preko zapadnog Balkana doći do EU.

Najmanje 30 hiljada migranata ove godine je ušlo u BiH

"Ove godine je više od 30 hiljada izbjeglica prema službenim procjenama ušlo u Bosnu i Hercegovinu, a trenutno ih se oko osam nalazi u BiH", piše Spiegel i konstatira da se u BiH upravo događa humanitarna katastrofa. Razlog tome je "rigidna hrvatska politika prema migrantima", koje se "očito na ilegalan način vraća preko granice u BiH".

U članku se citira i Simona Campbella, glasnogovornika Border Violence Monitoring Networka - mreže nevladinih udruga koje nadgledaju i bilježe kršenja ljudskih prava na granicama Europske unije - koji ističe da ponašanje hrvatske policije prema migrantima pokazuje da "u Europskoj uniji postoje duboka kriza pravne države i kriza sistema azila".

Dramatična situacija u Bihaću

Navodi se kako se bosanske vlasti ne mogu nositi s velikim brojem migranata te da sukobi lokalnih i državnih vlasti onemogućavaju osiguravanje podnošljivih lokacija za smještaj migranata. Trenutno grupe migranata kampiraju na otvorenom u Sarajevu i Tuzli, no "posebno dramatična je situacija u gradu Bihaću na sjeverozapadu BiH, gdje tisuće izbjeglica čekaju priliku kako bi ilegalno ušle u Hrvatsku".

Najgori su uvjeti u kampu Vučjak, navodi se u članku. Lociran je na mjestu bivšeg deponija smeća. Njemački novinar Dirk Planert pomaže u Vučjaku te je za Spiegel izjavio da su uvjeti u kojima migranti žive "apsolutna katastrofa, ispod svakog ljudskog dostojanstva". "Skoro svi su izgrebani, većina ih je bolesna, nemaju što jesti", kaže Planert.

U Bihaću pak vlada kaos - građani prosvjeduju protiv migranata, a među migrantima dolazi do fizičkih obračuna, ističe se. 

"Situacija je eskalirala zbog tvrde granične politike Hrvatske s jedne strane, a s druge jer je Europska unija BiH praktično ostavila samu da se nosi s problemom velikog broja izbjeglica", konstatira Spiegel Online. Ljudskopravaški aktivisti procjenjuju da je ove godine hrvatska policija ilegalno protjerala oko 10 hiljada migranata u BiH, tijekom čega je i sama ilegalno prelazila granice s BiH.

MUP tvrdi da aktivisti ugrožavaju dostojanstvo policajaca

Prema podacima Border Violence Monitoring Networka, hrvatska policija je u kontaktu s migrantima vatreno oružje koristila 31 put, navodi Spiegel, no MUP tvrdi kako je riječ o "optužbama koje nije moguće provjeriti". 

"Ove neistine ciljaju na to da ugroze dostojanstvo hrvatskih policijskih službenika i otežaju ulazak Hrvatske u šengenski prostor", odgovorili su iz MUP-a na upit Spiegela.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije