Spektakularni događaj na Islandu, pogledajte nevjerojatne prizore erupcije: ‘Mlazovi lave su veliki'

0
Radiosarajevo.ba
Spektakularni događaj na Islandu, pogledajte nevjerojatne prizore erupcije: ‘Mlazovi lave su veliki'
Foto: Screenshot / X.com / Erupcija vulkana na Islandu

Vulkanska erupcija dogodila se u ponedjeljak navečer, 18. decembra, u blizini ribarskog grada Grindavik na jugozapadu zemlje, prema Meteorološkom uredu zemlje.

Prijenos erupcije uživo pokazao je narandžastu lavu koja je izbijala iz pukotina na vulkanu i intenzivan crveni dim koji se uzdizao u crnoj noći. Fontane lave su se mogle vidjeti iz glavnog grada, Reykjavika.

Policija je 10. novembra naredila evakuaciju gotovo 4000 stanovnika Grindavika nakon što je otkrila magmu ispod grada. Poznata Plava laguna je zatvorena, a turistima su izdana upozorenja.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Helikopter obalne straže je spreman utvrditi veličinu i tačne koordinate erupcije, rekao je Met Office.

Island ima više od 30 aktivnih vulkanskih sistema i žarište je takvih aktivnosti jer se nalazi iznad tektonskih ploča koje teku u suprotnim smjerovima.

Eruptirao vulkan u Indoneziji, najmanje 11 mrtvih

Eruptirao vulkan u Indoneziji, najmanje 11 mrtvih

Ovo je prvi put u pola stoljeća da je prilično velika populacija u potpunosti evakuirana uoči moguće erupcije, piše Metro

Glavne zabrinutosti uključuju da bi lava mogla doći do Grindavika ili geotermalne elektrane Svartsengi koja opskrbljuje strujom i grijanjem za otprilike 30.000 stanovnika, rekao je profesor geofizike na Univerzitetu Island Magnús Tumi Guðmundsson.

"Moglo bi doći do priličnog poremećaja i velike štete", rekao je Guðmundsson za The Washington Post prije erupcije. "Prilično je ozbiljno kada morate evakuirati 3700 ljudi, a ne znate kada se mogu vratiti", dodao je.

Od kraja oktobra na Islandu su zabilježene hiljade potresa. Vlasti su u novembru proglasile izvanredno stanje u Grindaviku zbog štete na kućama i cestama.

"Gledamo u najgori mogući scenarij", rekao je vulkanolog Thorvaldur Thordarson za The New York Times o prijetnji gradu i elektrani.

Islandski meteorološki ured nastavlja pratiti aktivnosti i u izravnom je kontaktu s jedinicama civilne zaštite na tom području.

Pratite uživo na portalu Radiosarajevo.ba šta se događa na Islandu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije