Španski ministar pozvao građane na smanjenje potrošnje mesa

1
Anadolija
Španski ministar pozvao građane na smanjenje potrošnje mesa
Foto: EPA-EFE / Alberto Garzon

Španski ministar potrošača Alberto Garzon pozvao je svoje sunarodnike da jedu manje mesa i tako pomognu u borbi protiv klimatskih promjena, koje uzrokuju i ogromne životinjske megafarme.

“Ljudi su svjesni uticaja stakleničkih plinova na klimatske promjene, ali ga povezuju s vozilima i transportom”, rekao je Garzon.

Pojasnio je da se tek nedavno počeo shvaćati uticaj konzumacije mesa, posebno govedine u tome.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Druge zemlje su postigle značajan napredak u tom pogledu, ali to je tabu u Španiji", rekao je ministar Garzon iz Ujedinjene ljevice u koalicionoj vladi socijalističkog premijera Pedra Sancheza.

Garzon je već ovog ljeta uznemirio svoje sunarodnjake kada ih je pozvao da smanje konzumaciju mesa.

Prema ministrovim riječima, smanjenje potrošnje mesa će igrati ključnu ulogu u borbi Španije protiv klimatske krize, zaustavljanju širenja pustinja i zaštiti važne turističke industrije. Zemlja je posebno osjetljiva na klimatske promjene zbog svoje lokacije, ali je Španija, " poznajemo i volimo, rekao je, u opasnosti da zauvijek nestane".

"Ako ne preduzmemo mjere, nećemo se nositi samo s klimatskim promjenama, već i sa trostrukom krizom - gubitkom biodiverziteta, zagađenjem i klimatskim promjenama", rekao je Garzon. A, naveo je Španija je vrlo ovisna o turizmu.

"Posjeta pustinji nije toliko interesantna kao posjeta Kosta del Solu“, rekao je Garzon.

Ali, Španci ne moraju potpuno da prestanu da jedu meso, već manje i kvalitetnije meso, koje je dobro i za zdravlje i za životnu sredinu, savjetuje ministar i preporučuje da ne kupuju jeftino meso sa velikih životinjskih farmi koje nisu ekološki održive.

"Nađu prostor u ispražnjenom dijelu Španije i tamo dovedu četiri, pet ili deset hiljada grla stoke, zagađujući zemlju, vodu i izvozeći nekvalitetno meso od loše tretiranih životinja”, opisao je Garzon situaciju u mesnoj industriji.

Ministar je ukazao i na zabrinjavajuću činjenicu da Španci jedu u prosjeku jedan kilogram mesa sedmično, iako je preporučena količina između 200 i 500 grama, te da Španija konzumira više mesa od bilo koje druge zemlje u Evropskoj uniji i zakolje 70 miliona grla goveda, svinja, živine, ovaca, koza i konja godišnje, od čega dobije 7,6 miliona tona mesa.

Ministar poljoprivrede je rekao da mesna industrija dobiva nepravedne kritike umjesto poštovanja za pošten posao koji radi za hranu i privredu, dok je premijer Sanchez rekao da nema ništa bolje od srednje pečenog odreska.

Garzon im je rekao da je svjestan odgovora mesne industrije i kontroverze oko tog pitanja, ali je rekao da se to mora riješiti, što se već radi u drugim zemljama, poput Njemačke, Velike Britanije i Francuske.

Istakao je i da najviše kritika dolazi od muškaraca, koji jasno vjeruju da će njihova muškost biti pogođena ako ne mogu sebi priuštiti komad mesa ili roštilj, dok su žene mnogo podložnije tom pitanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije