Španija: Povučeni vozači i obezbjeđenje katalonskih ministara

Anadolija
Španija: Povučeni vozači i obezbjeđenje katalonskih ministara
Španska vlada je povukla privatne vozače i policiju koji su bili pratnja članova lokalnih vlasti u Kataloniji, koja je ranije jednostrano proglasila nezavisnost.

Španska državna televizija TVE javila je kako su povučeni vozači i obezbjeđenje ministara loklane vlade u Kataloniji.

Ipak, obezbjeđenje Carlesa Puigdemonta, predsjednika Katalonije, kojem su oduzete ovlasti, iz sigurnosnih razloga nastavlja obavljati svoje poslove.

Osim toga, ministrima koji budu zabrinuti za svoju sigurnost bit će ponovno dodijeljeno obezbjeđenje. U toku je imenovanje novih šefova policije u Kataloniji.

Parlament Katalonije je u petak poslijepodne tajnim glasanjem, koje je bojkotovala opozicija, proglasio nezavisnost od Španije. Nedugo nakon toga, Senat Španije odobrio je Vladi premijera Mariana Rajoya da primijeni mjere bez presedana iz ustavnog člana 155, koje podrazumijevaju smjenu katalonskog predsjednika i njegove vlade. Potom je, nakon hitne sjednice Vlade, zakazao vanredne regionalne izbore u Kataloniji za 21. decembar.

Anketa organizacije za istraživanje javnog mnijenja Sigma Dos pokazuje kako bi pristalice nezavisnosti Katalonije, čak i da pobijede na izborima mogle izgubiti većinu u lokalnom Parlamentu.

Kako bi ponovo pristalice nezavisnosti došle na vlast u Kataloniji, potrebno im je najmanje 68 zastupnika Parlamenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije