Španija: Opet rast broja preminulih, zaraženo skoro 25 hiljada medicinskih radnika

Anadolija
Španija: Opet rast broja preminulih, zaraženo skoro 25 hiljada medicinskih radnika
Foto: Anadolija / Madrid

Od posljedica zaraze koronavirusom u Španiji je u protekla 24 sata umrlo 619 zaraženih osoba, čime je, nakon nekoliko dana stagnacije, zabilježen rast broja mrtvih u jednom danu. Dosada je u Španiji preminulo ukupno 16.972 osoba zaraženih virusom COVID-19.

Ministarstvo zdravstva Španije u dnevnom pregledu epidemiološke slike saopćilo je da je u toj zemlji koronavirusom zaraženo ukupno 166.019 ljudi, uključujući oko 5.000 slučajeva koji su potvrđeni u protekla 24 sata.

U Španiji je izliječena ukupno 62.391 osoba oboljela od COVID-19, bolesti koju izaziva koronavirus.

Današnji dnevni bilans od 619 umrlih veći je od jučerašnjeg bilansa od 510 umrlih, ali je znatno manji od 950 dnevnih smrtnih slučajeva koje je Španija bilježila prije desetak dana, kada je pandemija COVID-19 bila na vrhuncu u toj zemlji.

Među zaraženim u Španiji je i blizu 25.000 medicinskih radnika, a od posljedica zaraze umrlo je 26 medicinara.

U sjeni smanjenja dnevnog bilansa umrlih i novozaraženih, španske vlasti sutra će ukinuti mjere zabrane rada u nekim ekonomskim oblastima. Tako će uposlenici nekoliko sektora, uključujući proizvodnju i građevinarstvo, sutra ponovo ići na svoja radna mjesta.

Vlada je suočena sa oštrim kritikama zbog ukidanja dijela preventivnih mjera, a posebno nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila na moguće pogubne posljedice vraćanja pandemije ako se restriktivne mjere prerano ukinu.

U Španiji će i dalje na snazi ostati većina restriktivnih mjera i građani će iz kuća moći izlaziti samo u nužnim situacijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije