Španija objavila: Evo kad kreće besplatna vakcinacija protiv koronavirusa

0
Hina
Španija objavila: Evo kad kreće besplatna vakcinacija protiv koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Španija će od januara besplatno vakcinirati svoje stanovnike protiv koronavirusa, i to prvo starije osobe u umirovljeničkim domovima, osoblje koje brine o njima te zdravstvene radnike, izjavio je u utorak španski ministar zdravstva Salvador Illa predstavljajući plan cijepljenja.

Španija namjerava kupiti oko 140 milijuna doza cjepiva čime bi do kraja iduće godine mogla po potrebi vakcinirati kompletnu populaciju od 47 miliona stanovnika.

“U prvoj fazi, od januara do marta, cjepivo će biti u jako ograničenoj količini. Prednost će stoga imati ranjive osobe u umirovljeničkim domovima, osoblje koje brine o njima te zdravstveni radnici”, izjavio je Illa na konferenciji za medije nakon sastanka ministara u Madridu na kojem je potvrđen plan.

Druga faza vakciniranja trajat će od marta do juna, kada će cjepivo biti dostupnije. Nakon juna, Španija će ući u treću fazu kada bi cjepivo trebalo biti dostupno širem broju stanovnika.

Vlada je napravila listu prioriteta odredivši 18 grupa stanovnika, počevši od onih najugroženijih, a to su osobe u umirovljeničkim domovima koje su od izbijanja pandemije u martu masovno obolijevale kao i osobe koje skrbe o njima, te zdravstveni radnici koji liječe bolesne.

“Vakcina će biti besplatna, a rezultat će biti bolji budu li se stanovnici dobrovoljno vakcinirali”, napomenuo je ministar.

U Španiji se od marta koronavirusom zarazilo 1,5 miliona stanovnika, od kojih je 43.130 umrlo.

Tokom posljednje dvije sedmice dijagnosticiran je virus kod 374 osobe na 100.000 stanovnika, čime je broj zaraženih pao ispod 400 prvi put u posljednjih mjesec dana.

Španija od ponedjeljka na aerodromima i u lukama traži od putnika iz inozemstva negativan rezultat PCR testa na COVID-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije