SpaceX priznaje da je spriječio ukrajinske vojnike da koriste Starlink

1
Radiosarajevo.ba
SpaceX priznaje da je spriječio ukrajinske vojnike da koriste Starlink
Foto: EPA - EFE / Elon Musk

Predsjednica SpaceX-a, Gwynne Shotwell, je oktrila da je kompanija poduzela korake kako bi spriječila ukrajinske snage da koriste Starlink sa ukrajinskim dronovima.

"Postoje stvari koje možemo uraditi da ograničimo njihovu sposobnost da to urade", rekla je Shotwell novinarima u srijedu, pozivajući se na izvještaje o Starlinku i korištenju dronova. "Postoje stvari koje možemo uraditi i koje smo uradili".

Kako CNN prenosi, Starlink nikada nije trebao da se koristi u vojne svrhe na način na koji jeste, tvrdi Shotwell, rekla je da kompanija nije predvidjela koliko će se ukrajinske snage oslanjati na tehnologiju.

Akademski diskurs Džemaludina Latića: Narod, nacionalizam i šovinizam u islamskom svijetu

Akademski diskurs Džemaludina Latića: Narod, nacionalizam i šovinizam u islamskom svijetu

Zelenski u posjeti Velikoj Britaniji: Na sastanku sa kraljem Charlesom

Zelenski u posjeti Velikoj Britaniji: Na sastanku sa kraljem Charlesom

"Nikada nije bilo namijenjeno da se koristi kao oružje", rekla je Shotwell publici na svemirskoj konferenciji. "Međutim, Ukrajinci su to iskoristili na načine koji su bili nenamjerni i nisu dio bilo kakvog sporazuma".

Shotwellovo priznanje da je SpaceX, koji je osnovao Elon Musk, spriječio ukrajinske vojnike da u potpunosti koriste tehnologiju potvrđuje dugotrajno uvjerenje da su Musk i kompanija "nelagodni" zbog ukrajinske vojne upotrebe Starlinka.

U razgovoru s novinarima nakon toga, Shotwell je navela da je Starlink poslao jedinice u Ukrajinu da "održavaju banke, bolnice, porodične veze".

"Znamo da ih vojska koristi za komunikaciju, i to je uredu", dodala je. "Ali naša namjera nikada nije bila da ih koristimo u vojne svrhe".

Prošlog oktobra Musk je razljutio Ukrajince, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, zbog predlaganja mirovnog plana na Twitteru u kojem se navodi da Ukrajina jednostavno odustane od napora da vrati Krim i ustupi kontrolu nad regijama Lugansk i Donjeck.

Istog mjeseca pojavili su se izvještaji da je signal Starlinka bio ograničen i da nije bio dostupan iza linije fronta dok su ukrajinske trupe pokušavale napredovati, u suštini otežavali su njihove napore da preuzmu teritoriju od Rusa. Ti izvještaji o prekidima podstakli su optužbe da se Musk "poklanja" Rusiji.

"To je uticalo na svaki napor Ukrajinaca da prođu preko tog fronta", rekla je osoba upoznata sa prekidima za CNN u oktobru. "Starlink je glavni način na koji jedinice na vojnom polju moraju komunicirati".

Ukrajinske trupe su hvalile Starlink kao tehnologiju koja mijenja igru i koji im ne samo da je omogućio održavanje komunikacjia, već i bolje gađanje ruskih snaga artiljerijom i dronovima.

Nakon što je Musk dobio ukrajinske i globalne pohvale za brzu isporuku Starlinka Ukrajini, CNN je došao do ekskluzivnih dokumenata koji pokazuju da je SpaceX pokušavao natjerati Pentagon da počne plaćati za hiljade terminala, zajedno sa njihovom skupom konekcijom, za ukrajinske vojne i obavještajne službe. Hiljade jedinica su takođe u "tišini" kupile treće zemlje za Ukrajinu.

Jedan visoki zvaničnik Ministarstva odbrane SAD rekao je za CNN da je SpaceX imao "hrabrosti da izgleda kao heroj" dok drugi plaćaju toliko.

Musk je brzo odgovorio na izvještaj CNN-a, tweetom: "Dovraga s tim... samo ćemo nastaviti da finansiramo ukrajinsku vladu besplatno".

Međutim, SpaceX i Pentagon su nastavili razgovore o mogućem dogovoru za vojne jedinice, prema ljudima upućenim u razgovore. U srijedu je Shotwell naglasila da je barem dio tih razgovora završen.

"Ja sam tražila od Pentagona da finansira ovo nije bila Elonova ideja", rekla je Shotwell. "Prestali smo komunicirati s Pentagonom u vezi s postojećim mogućnostima. Oni ne plaćaju".

"SpaceX nikada nije zamišljao da će se Starlink koristiti u Ukrajini na način na koji je do sada", rekla je Shotwell. Ponovila je navode izvještaja o kreativnosti ukrajinskih vojnika na vojnom polju.

"Iskreno, mislim da nismo ni razmišljali o tome. Znate, može se koristiti na taj način? Nismo razmišljali o tome, nisam razmišljala o tome. Naš Starlink tim možda jest, ne znam, ali naučili smo prilično brzo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije