Šokantni rezultati istraživanja: U Južnoj Africi ubistvo je moguće naručiti za svega stotinjak eura

0
Radiosarajevo.ba
Šokantni rezultati istraživanja: U Južnoj Africi ubistvo je moguće naručiti za svega stotinjak eura
Foto: Twitter / Ilustracija

"Riješiti" se nepodnošljivog supruga u Južnoafričkoj Republici je relativno jeftino, ali politička ubistva su skuplja.

Unajmljivanje plaćenog ubojice stoji, po kriminalističkim istraživanjima, između 145 i 8.700 američkih dolara, odnosno od 135 do 8.200 eura u zemlji u kojoj su naručene likvidacije ponovno pod povećalom javnosti nakon ubistva popularnog repera.

Jedan od najpopularnijih muzičara u zemlji, Kiernan Forbes, poznat kao AKA, ubijen je ispred restorana u Durbanu ranije ovaj mjesec. Forbes (35) je ubijen navečer s prijateljem Tebellom Motsoaneom zvanim Tibz (41) dok su prilazili svom automobilu na jednoj od najprometnijih saobraćajnica u gradu.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Incident je šokirao naciju koja je naviknuta na kriminal i nasilje. Južnoafrička Republika ima jednu od najvećih stopa ubistava na svijetu. Forbesovo ubistvo snimljeno je sigurnosnim kamerama i postalo je viralno na internetu.

Na snimci se vidi kako muškarac s bijelim šeširom prelazi cestu i prolazi pored parkiranog automobila. Približava se pjevaču sleđa na pločniku, puca izbliza i potom bježi. Policija je rekla da istražuje više tragova, ali sve upućuje na to da je to bilo ciljano ubistvo. Još niko nije uhapšen.

Tek svako peto ubistvo u toj zemlji biva riješeno, po zadnjem godišnjem policijskom izvještaju. Podaci objavljeni u februaru pokazali su da su se od oktobra do decembra u JAR-u dogodila u prosjeku 82 ubistva na dan, a mnoge ubice i dalje nisu otkrivene.

"Rijetka ubistva koja počine plaćenici završe na sudu, a kada i završe, ubica često bude ubijen", rekla je Mary de Haas, stručnjakinja koja se bavi političkim nasiljem u pokrajini KwaZulu-Natal, u kojoj se nalazi Durban.

Zbog toga se čini da je eliminirati nekoga "prilično lako", rekla je. Nije poznato koliko je koštalo Forbesovo ubistvo. Ali što je poznatija meta, to je viša cijena ubistva, navodi se u izvještaju švicarske Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala iz 2021. godine.

Plaćene ubice u Južnoafričkoj Republici dobivaju u prosjeku malo više od 3.000 američkih dolara za ubistva motivirana ličnim razlozima, po istraživanju, iako se podaci razlikuju ovisno o tome ima li žrtva životno osiguranje. Politički motivirana ubistva i ubojstva povezana s organiziranim kriminalom koštaju više.

Ranije ovaj mjesec gradska službenica u Cape Townu ubijena je u svom automobilu. Njezino tijelo pronađeno je na ulazu u gradilište građevinskog projekta vrijednog više od 27 miliona američkih dolara.

Prije tog ubistva ljudi koji rade na tom projektu bili su mete zastrašivanja i pokušaja iznude, po izvoru u gradskoj vijećnici. Grad koji vodi glavna opoziciona stranka u zemlji, Demokratski savez, ponudio je nagradu od 100.000 randa (5.000 eura) za informacije koje bi dovele do odgovornih za to ubistvo.

Ministar policije Bheki Cele, koji svaka tri mjeseca objavljuje statistike o kriminalu u zemlji, već je dugo pod pritiskom da poboljša situaciju.

"Ove kvartalne statistike o kriminalu više su lekcija iz historije koja naglašava propuste policije nego kriminalistički instrument", saopćila je gradska vijećnica Cape Towna.

Prezentirajući najnovije podatke ovaj mjesec, Cele je rekao da će policija i dalje "hvatati plaćene ubojice i njihove nalogodavce".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije