Šokantne vijesti iz Volkswagena: Zatvaranje fabrika i gubitak desetina hiljada radnih mjesta

2
Radiosarajevo.ba
Šokantne vijesti iz Volkswagena: Zatvaranje fabrika i gubitak desetina hiljada radnih mjesta
Foto: Volkswagen Newsroom / Najveća tvornica automobila na svijetu

Prema radničkom savjetu Volkswagena u Njemačkoj, ovaj proizvođač automobila planira da zatvori najmanje tri fabrike i ukine desetine hiljada radnih mjesta u zemlji.

"Upravni odbor Volkswagena (VW) planira da zatvori najmanje tri fabrike u Njemačkoj," izjavila je predsjednica radničkog savjeta kompanije Daniela Kavalo na informativnom sastanku sa zaposlenima u Wolfsburgu. Dodala je da će sve preostale fabrike morati da smanje kapacitete. Rukovodstvo firme je sada obavijestilo predstavnike zaposlenih o ovim planovima.

Prema radničkom savjetu, posebno je ugrožena fabrika u Osnabrücku, koja je upravo izgubila očekivani novi ugovor sa Porscheom. Kavalo je dodala da uprava planira masovna otpuštanja: prema procjenama radničkog savjeta, ugroženo je desetine hiljada radnih mjesta. Čitavi sektori mogli bi biti zatvoreni ili premješteni u inostranstvo.

Skupština Kantona Sarajevo zatražila nadzor nad radom Uprave policije u slučaju "Ammar Kapidžić"

Skupština Kantona Sarajevo zatražila nadzor nad radom Uprave policije u slučaju "Ammar Kapidžić"

Radnički savjet: Nema fabrike koja je sigurna

"Sve fabrike Volkswagen u Njemačkoj su pogođene ovim planovima. Nijedna nije sigurana!", izjavila je Kavalo, ne navodeći detalje.

Volkswagen u Njemačkoj zapošljava oko 120.000 radnika, od čega je polovina u Wolfsburgu. VW ukupno ima deset fabrika u Njemačkoj, od kojih je šest u Donjoj Saksoniji, tri u Saksoniji i jednau Hesenu. U septembru je VW raskinuo sporazum o sigurnosti radnih mjesta, koji je bio na snazi više od 30 godina. Time su počev od sredine 2025. moguća otpuštanja radnika iz takozvanih "poslovnih razloga".

Smanjenje plata za 10 posto

Rukovodstvo Volkswagena i sindikat IG Metal će se sastati u srijedu na drugoj rundi pregovora o kolektivnom ugovoru. Već u prvoj rundi u septembru, VW je odbio zahtjeve IG Metala za povećanje plata od sedam procenata, insistirajući na štednji, ali nije dao precizne informacije o tome.

Prema riječima Kavalo, VW sada traži smanjenje plata za deset procenata i zamrzavanje plata u naredne dvije godine. VW je još početkom septembra najavio da više ne isključuje zatvaranje fabrika i otpuštanje radnika, piše DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije