Šokantna odluka suda: Zbog silovanja turistkinje Britanci pozivaju na bojkot Kipra

Fena
Šokantna odluka suda: Zbog silovanja turistkinje Britanci pozivaju na bojkot Kipra
Foto: The Sun / Žrtva i njena majka

Turisti bi trebali bojkotovati Kipar nakon što je tamošnji sud proglasio Britanku krivom da je lagala zbog grupnog silovanja grupe izraelskih mladića, rekla je majka djevojke u srijedu.

U slučaju za koji je britansko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo ozbiljnu zabrinutost, okružni sud presudio je u utorak da je 19-godišnja djevojka slagala da je 12 izraelskih tinejdžera seksualno napalo. Kazna će joj biti izrečena 7. januara.

Žena, koju mediji nisu identificirali, uhapšena je nakon što je policija saopćila da je povukla optužbu da su je tinejdžeri silovali u hotelskoj sobi u turističkom naselju Ayia Napa u julu.

Žena je tvrdila da je povukla svoju optužbu pod policijskom prisilom, tokom upornog ispitivanja bez prisustva advokata. Tužitelji i sud odbacili su to opravdanje, prenio je Reuters.

Slučaj je privukao veliku medijsku pažnju u Britaniji, koja je činila trećinu od 3,9 miliona turista koji su posjetili Kipar 2018. Ona bi mogla dobiti do godinu dana zatvorske kazne. Njeni advokati rekli su da se namjeravaju žaliti na presudu.

U razgovoru za BBC Radio, majka žene rekla je da podržava pozive na društvenim medijima da britanski turisti prestanu odlaziti na otok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije