Šok u Bugarskoj, ovakav rasplet nisu mogli ni zamisliti: ‘Katastrofa! Idemo u raskol!‘

2
Radiosarajevo.ba
Šok u Bugarskoj, ovakav rasplet nisu mogli ni zamisliti: ‘Katastrofa! Idemo u raskol!‘
Foto: Pexels / Hram Svetog Aleksandra Nevskog u Sofiji

Tijesnom većinom (69 prema 66 glasova uz tri nevažeća listića) za novog poglavara Bugarske pravoslavne crkve (BPC), odnosno patrijarha cijele Bugarske i mitropolita sofijskog, izabran je 52-godišnji mitropolit Vidina Danil (svjetovnog imena Atanas Trandafilov Nikolov).

Bugarski mediji navode da je izbor Danila za bugarskog patrijarha "veliko iznenađenje" te da su ga smatrali "najmanje vjerovatnim pobjednikom", a da se radi o otvorenom proruskom kandidatu. On je 2019. godine napao carigradskog patrijarha Bartolomeja zbog davanja "tomosa", odnosno odobrenja autokefalnosti, Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (koja je do tada bila pod patronatom Ruske pravoslavne crkve, a dio je još i sad), što je izazvalo razdor, odnosno prekid odnosa između Carigradske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve. Sinod BPC-a tada se ogradio od stavova sadašnjeg patrijarha.

Napao bugarske vlasti

Kako prenosi BBC, patrijarh Danil, dok je bio vidinski mitropolit, dao je naputak svojim svećenicima da "ne napadaju samo jednu stranu u ratu", a napao je bugarske vlasti koje su u septembru 2023. protjerale iz Sofije "šefa" Ruske pravoslavne crkve u Bugarskoj te dvojicu svećenika zbog "djelatnosti koja nije spojiva sa svećeničkim pozivom", odnosno sumnjičili su ih da su "radili za Ruse".

Sanel Buljubašić: Elektroprivreda BiH u 2023. poslovala s gubitkom od 331 milion KM

Sanel Buljubašić: Elektroprivreda BiH u 2023. poslovala s gubitkom od 331 milion KM

Sofijski portal dnevnik.bg piše kako njegov izbor dolazi u teškom vanjskopolitičkom trenutku - "rat koji traje u Ukrajini doveo je do oštre konfrontacije vaseljenskog patrijarha Bartolomeja, koji osuđuje rusku agresiju i ruskoga patrijarha Kirila koji je podržava i blagoslivlja", stoga poznati ruski vjerski publicist i novinar, glavni urednik portala Public Orthodoxy Sergej Čapnin, kaže kako je "patrijarh Danil postao glavni lik Bugarske pravoslavne crkve s moskovskom grimasom na licu".

Pretpostavljalo se da će novi poglavar postati mitropolit Grigorije Cvetkov blizak carigradskoj patrijaršiji, odnosno vaseljenskom patrijarhu Bartolomeju, te su ga smatrali favoritom, a kako navode bugarski mediji, on je u prethodnim glasanjima u Sinodu uvijek imao većinu. Mnogi se sada pitaju što se to dogodilo u posljednjem krugu glasovanja i kako da je "ruski igrač" u ovoj situaciji dobio malu, ali sasvim dovoljnu većinu da preuzme BPC, Crkvu kojoj "pripada" više od 65 posto bugarskog stanovništva.

Bugarski mediji, pozivajući se na izbore iz vrha BPC-a, navode da neki visoki crkveni dostojanstvenici čak govore da je "izbor Danila katastrofa za BPC" te već sada najavljuju da bi se, zbog ovog izbora, mogao dogoditi novi raskol u Crkvi. To ih je zadesilo početkom 90-ih godina 20. stoljeća, nedugo nakon pada komunizma u Bugarskoj, kad je izašlo na vidjelo da je veliki broj mitropolita (navodno čak i patrijarh) bio povezan sa sovjetskom tajnom službom KGB-om te tadašnjom bugarskom obavještajnom službom, a taj sukob nadvladan je tek nakon dvadesetak godina, piše Jutarnji.

Dio mitropolita već je najavio kako bi se mogli staviti pod izravnu "jurisdikciju" vaseljenskog patrijarha zbog ovakvog izbora i "politike" koju bi mogao voditi Danil, pa se ne isključuje mogućnost krize i potresa unutra BPC-a, a i Čapnin smatra da su veliki izgledi da se to dogodi.

Mnogi čekaju reakciju patrijarha Bartolomeja, koji je sudjelovao na intronizaciji, odnosno svečanosti ustoličenja novog bugarskog patrijarha, dok se nije pojavio ruski patrijarh Kirila. Doduše, patrijarh bugarske Crkve nema apsolutne ovlasti, poput ruskog patrijarha Kirila, nego ga Sinod može korigirati, ali "dužnost" mu je doživotna ili do samovoljnog odlaska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije