Šok na Zapadu, jedna zemlja se želi svojom voljom ‘spojiti‘ s Rusijom

0
Radiosarajevo.ba
Šok na Zapadu, jedna zemlja se želi svojom voljom ‘spojiti‘ s Rusijom
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin, predsjednik Rusije

Zapadne sankcije samo ubrzavaju integraciju Rusije i Bjelorusije, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Neviđeni politički i sankcijski pritisak "kolektivnog Zapada" tjera nas da ubrzamo procese ujedinjenja. Zajedno je lakše minimizirati štetu od nezakonitih sankcija, pokrenuti proizvodnju traženih proizvoda, razvijati nove kompetencije i širiti suradnju s prijateljskim zemljama – rekao je Putin u video obraćanju na IX. godišnjem Forumu ruskih i bjeloruskih regija, piše Moscow Times, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, zapadne zemlje nametnule su više rundi sankcija i Moskvi i Minsku kao odmazdu za rusku agresiju na Ukrajinu, pri čemu je Bjelorusija optužena da dopušta ruskoj vojsci korištenje bjeloruskog teritorija za upad u sjevernu Ukrajinu.

Zbog prijetnji porodici: Irfan Peljto više neće suditi utakmice FK Sarajevo i FK Željezničar

Zbog prijetnji porodici: Irfan Peljto više neće suditi utakmice FK Sarajevo i FK Željezničar

Čovjek koji Putina poznaje u dušu: 'Znam koji je njegov sljedeći korak i gdje to vodi'

Čovjek koji Putina poznaje u dušu: 'Znam koji je njegov sljedeći korak i gdje to vodi'

Govor na forumu

Svoj govor na forumu – koji je održan u bjeloruskom gradu Grodnu, blizu poljske granice – Putin je počeo historijskim reminiscencijama na Drugi svjetski rat, podsjetivši da se forum održava uoči Dana neovisnosti Republike Bjelorusije, koji se obilježava 3. jula.

"Na taj dan 1944. godine Minsk je oslobođen od nacista. Zato želim od srca čestitati našim bjeloruskim prijateljima ovaj državni praznik. Uvijek ćemo se sjećati da su se naši narodi zajedno borili za obranu slobode i neovisnosti te za mir u cijeloj Europi po cijenu golemih žrtava", rekao je predsjednik Rusije.

Putin je govor završio konstatacijom da su dvije susjedne zemlje "uspjele postići doista uzornu razinu strateškog partnerstva i savezništva", odnosno da njihova Unija predstavlja "primjer istinski obostrano korisne i ravnopravne integracije".

Sporazum iz 1997. godine

Na forumu u Grodnom govorio je i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji se također pohvalno izrazio o uniji dviju zemalja kao "primjeru kulturne i gospodarske međudržavne suradnje":

"U sadašnjoj fazi Savezna država Bjelorusije i Rusije igra ulogu lokomotive u općem toku integracijskih procesa", poručio je Lukašenko.

Predsjednik Bjelorusije potom je pozvao i ostale postsovjetske zemlje da se približe Uniji, navodeći kako je to jedini način da ostanu suverene i neovisne.

Bjelorusija uvodi smrtnu kaznu za pokušaj terorizma

Bjelorusija uvodi smrtnu kaznu za pokušaj terorizma

"Danas zemlje postsovjetskog prostora moraju biti iskreno zainteresirane za približavanje Saveznoj državi, ako žele očuvati svoj suverenitet i neovisnost. Oni koji sumnjaju moraju shvatiti: bez brzog ujedinjenja i konsolidacije, jačanja međudržavnih veza i jednostavno normalnih ljudskih odnosa, možda nas sutra neće biti", rekao je Lukašenko.

Ove će Lukašenkove riječi na Zapadu tumačiti kao najavu Putinova pokušaja da obnovi bivši SSSR, u skladu s njegovom poznatom tezom da je "raspad Sovjetskog Saveza najveća geopolitička katastrofa 20. stoljeća", odnosno da "onaj ko ne žali za SSSR-om nema srca".

No puno se rjeđe citira nastavak te Putinove izjave, u kojoj on kaže da "onaj ko želi obnoviti SSSR nema pameti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije