Bjelorusija uvodi smrtnu kaznu za pokušaj terorizma

1
Hina
Bjelorusija uvodi smrtnu kaznu za pokušaj terorizma
Foto: EPA / Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije

Bjelorusija je u svoj krivični zakon uvela i smrtnu kaznu za "pokušaj počinjenja terorističkog čina", prenose ruske agencije.

"Predsjednik Aleksandar Lukašenko je potpisao zakon koji predviđa smrtnu kaznu za pokušaj izvršenja terorističkog čina", javljaju Ria Novosti, a prenosi AFP.

Agencija podsjeća da se smrtna kazna do sada primjenjivala samo na osobe koje su počinile teroristički napad te da su na meti novog zakona prvenstveno opozicionari, među kojima je i čelnica opozicije Svetlana Tihanovska, trenutno u egzilu.

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Krajem aprila bjeloruski zastupnici usvojili su u dva čitanja prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona koji nudi mogućnost smrtne kazne u slučaju pokušaja terorističkih napada.

Novinska služba donjeg doma parlamenta naglasila je da je "nacrt zakona pripremljen kako bi se odvratili destruktivni elementi i pokazala odlučna borba države protiv terorističkih aktivnosti".

Da bi zakon u Bjelorusiji stupio na snagu, moraju ga odobriti oba doma parlamenta i potpisati predsjednik.

Od masovnih demonstracija 2020. protiv autoritarne vladavine Lukašenka, koji je na vlasti od 1994., brojni članovi opozicije su uhapšeni i optuženi za pokušaj ili pripremu terorističkog čina.

Bjelorusija je posljednja zemlja u Europi koja primjenjuje smrtnu kaznu, a izvršava se strijeljanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije