Snježna oluja u Grčkoj: Zarobljeni u snijegu i ledu 20 sati

0
Radiosarajevo.ba
Snježna oluja u Grčkoj: Zarobljeni u snijegu i ledu 20 sati
Foto: Twitter / Snijeg u Grčkoj

Snijeg je zabijelio velik dio Grčke u ponedjeljak, zatvorio škole i centre za vakcinaciju te parlament, bez struje su ostala neka planinska sela, a pahulje su padale sve do otoka Krete na jugu.

Temperature su pale na -14 stepeni noću na ponedjeljak, kada je fronta nazvana 'Elpis' (grčka riječ za nadu) donijela prvi snijeg u Atenu, prenosi Hina.

Parlament je ostao zatvoren kao i škole u širem područja Atene, gdje je bio poremećen i prijevoz podzemnom željeznicom do zračne luke, no zračni i pomorski promet odvijali su se neometano.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Za našu zemlju to su ekstremni uvjeti", rekao je Christos Zerefos, profesor fizike za televiziju TV ERT.

Hladni val s temperaturama ispod nule i ledenim vjetrovima pogodio je Atenu i u februaru 2021. zbog čega su četiri osobe poginule na otocima Eviaji i Kreti, a deseci hiljada kućanstava bili su danima bez struje.

Spasilačke ekipe su se borile tokom čitave noći da oslobode stotine vozača u trenutku kada je oluja Elpida zahvatila Grčku i prekrila Atinu debelim slojem snijega.

U akciji spasavanja učestvuju jedinice kopnene vojske sa teškom mehanizacijom i sanitetska vozila.

Grčki ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Hristos Stilijanides je za takvu situaciju na obilaznici okrivio kompaniju koja je zadužena za tu saobraćajnicu, navodeći da su njeni čelnici na više sastanaka sa predstavnicima vlade uvjeravali da će imati dovoljno opreme kako bi put ostao otvoren za saobraćaj.

"Mislim da moramo utvrditi odgovornost. To ću predložiti premijeru", izjavio je ministar.

Grčka ostrva su također potpuno prekrivena snijegom, što je vremenska pojava koja se dešava jednom u životu. Posljednji put ovolika količina snijega pala je na Kikladima prije nekoliko decenija.

Cijeli otok Santorini, poznata turistička atrakcija, prekriven je snijegom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije