'Snježna bomba' stiže u Europu: Sprema se promjena vremena, šta čeka Bosnu i Hercegovinu?

0
Radiosarajevo.ba
'Snježna bomba' stiže u Europu: Sprema se promjena vremena, šta čeka Bosnu i Hercegovinu?
Foto: EPA - EFE / Snijeg u Sarajevu 2012. godine

Snijeg bi mogao padati za samo nekoliko dana jer zastrašujuće vremenske karte pokazuju da se čini da ide prema velikim dijelovima Velike Britanije sljedeće sedmice.

Britanci su upozoreni da očekuju snažno zahlađenje koje će dovesti do pada temperature nakon što su zemlju pogodile jake kiše i poplave. Teški vremenski uslovi će se povući za nekoliko dana, ali izgleda da je izazovan vikend na kartama za milione jer dolazi hladniji period.

Živa na jugu, Midlendsu, Velsu i Sjevernoj Irskoj će u subotu pasti na 2C, a u Škotskoj će biti leda prethodnih dana. Meteorolog Meteorološkog ureda Greg Dewhurst rekao je da će jak sjeverni vjetar uzrokovati mnogo hladnije uslove i prve značajnije snježne navale ove zime.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Prvi veliki snijeg

On je rekao da su u drugoj polovini sljedeće sedmice - obično širom sjeverne polovine Ujedinjenog Kraljevstva - mogući pljuskovi sa susnježicom i snijegom prije nego što stvari postanu gorke.

On je rekao: "Postoje znakovi da bismo, dok krenemo krajem sljedeće sedmice u vikend, mogli vidjeti neke snježne padavine koji će početi u sjevernoj polovini Ujedinjenog Kraljevstva jer vjetrovi na neko vrijeme prelaze na sjeverniji smjer".

Pišući o svojoj dugoročnoj prognozi, koja pokriva srijedu, 22. novembra do petak, 1. decembra, rekao je:

Objavljena prognoza do 5. decembra: Najavljeni minusi i česte promjene vremena

Objavljena prognoza do 5. decembra: Najavljeni minusi i česte promjene vremena

"Prema vikendu, kiša bi se mogla proširiti na jug širom Ujedinjenog Kraljevstva i uvesti hladnije uslove sa sjevera, sa mogućim padavinama. Neizvjesno je kada će se dogoditi takva hladnija čarolija ili koliko dugo će trajati".

Kratkoročno se hladne temperature očekuju sredinom sedmice, rekao je Jim Dale iz British Weather Services: "Temperature smrzavanja će se vjerovatno vratiti do sredine sedmice sljedeće sedmice sa noćnim mrazevima u dolinama oko -1C do -5C. Sve je to vrlo zamjenjivo trenutno. Većina fokusa trenutno je na univerzalnom vjetru i kiši, a ovaj četvrtak se vrlo pažljivo prati".

Meteorolozi najavljuju novi snijeg. Evo u kojim dijelovima Bosne i Hercegovine će prvo padati

Meteorolozi najavljuju novi snijeg. Evo u kojim dijelovima Bosne i Hercegovine će prvo padati

Podaci WX Charts-a pokazuju da prvi veliki snijeg ove sezone pada brzinom od oko 2 cm na sat u Midlandsu i na sjeveru Engleske. Škotsko gorje, kao i dijelovi istočne Anglije i jugoistoka također mogu očekivati nešto snijega, ali širi jugozapad će vjerovatno propustiti padavine.

Hoće li biti snijega i u BiH?

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu prognozu do 5. decembra 2023. godine. Danas na vremenske prilike u Bosni i Hercegovini djeluje polje povišenog zračnog pritiska, pa će biti stabilno i sunčano.

Usljed nadolaska frontalnog sistema povezanog sa Đenovskom ciklonom u utorak i srijedu prognoziraju se padavine, obilnije i intenzivnije na jugu i jugozapadu naše zemlje. Zatim četvrtak i petak stabilnije vrijeme, a nove padavine u dane vikenda.

Sarajevo pod snijegom
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Sarajevo pod snijegom

Od 26. do 28. novembra izgledno je stabilnije vrijeme bez padavina, a od 29. novembra do kraja prognoznog period očekuje se promjenljivo uz padavine, češće na području Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Do 25. novembra, očekivane minimalne temperature zraka u Bosni kretaće se od -1 do 4 °C, u Hercegovini od 4 do 9 °C, danju najviše temperature zraka u Bosni od 9 do 14, u Hercegovini od 14 do 19 °C.

Od 26. novembra vrijednosti temperatura zraka biće u granicama prosjeka za taj period. Jutra prohladna sa temperaturama zraka od -3 do 2 u Bosni, u Hercegovini od 3 do 8 °C, maksimalne u Bosni do 10 °C u Hercegovini do 15 °C.

Vranica u novembru
Foto: Boris Trogrančić: Vranica u novembru

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije