Pogled na Sarajevo i Trebević s Vranice: Fascinantne prizore zabilježio bh. fotograf

2
Radiosarajevo.ba
Pogled na Sarajevo i Trebević s Vranice: Fascinantne prizore zabilježio bh. fotograf
Foto: Boris Trogrančić / Pogled na Sarajevo i Trebević s Vranice

Pored Prokoškog jezera, Vranica je nadaleko poznata još od starih vremena, najviše kao rudna planina, ali i mjesto koje je nekad bilo idealno za ispašu stoke.

Posebno je interesantno da je Vranica najstarija planina u Bosni i Hercegovini, sa historijom dugom više od 400 miliona godina, i potiče još od vremena paleozoika. 

Planina je izuzetno bogata izvorima vode, čak i na velikim nadmoskim visinama. Na njoj izvire i rijeka Vrbas.

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Bh. fotograf Boris Trogrančić posjetio vrh Matorac (1937 metara n.v.) koji se uzdiže iznad gradića Fojnice.

Njegova nadmorska visina 1.937 metara i raj je za planinare. Idealan je za početnike. Ima blage padine, a s njega se prostire veličanstven pogled na na planine Bitovnju, Zec, Prenj, Čvrsnicu, Bjelašnicu, Trebević i Jahorinu na jugu i Vlašić na sjeveru.

"Imajte u vidu da morate imati odgovarajuću opremu za planinarenje zato što ova planina zna biti naročito surova", napominje Trogrančić.

S Matorca se slijevaju potoci Požarna, Pavlovac i Bistrica. Sa svih strana Matorca je plodno zemljište, oranice, livade i pašnjaci. Iznad 1.000 - 1.600 metara visine su velike šume, uglavnom crnogorične.

Vranica u novembru
Foto: Boris Trogrančić: Vranica u novembru

Na području Matorca je nekada bilo razvijeno nomadsko stočarenje. Franjevački samostan u Fojnici imao je pašnjake na prostoru od Vrankamena, Matorca, Poljane i Kozograda.

Vranica u novembru
Foto: Boris Trogrančić: Vranica u novembru

Između dva svjetska rata na Bitovnji, Pogorelici, Zecu, Vranici, Matorcu i Šćitu bilo je oko 30 ljetnih pastirskih naselja s 230 koliba. U ovim kolibama moglo se skloniti od nevremena, a u nuždi i prenoćiti.

"Danas je to sve drugačije, ispaše gotovo da nikako i nema, ali tu je ski lift na obližnjoj Brusnici, koji tokom zimske sezone dočekuje brojne turiste. Među fotografijama ćete vidjeti i izvanredan pogled na Sarajevo i Trebević, upravo sa vrha Matorac", kaže Trogrančić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije