Smrtonosno upoznavanje: I poznati američki komičar pronađen mrtav. Sve žrtve povezuje jedno

1
Radiosarajevo.ba
Smrtonosno upoznavanje: I poznati američki komičar pronađen mrtav. Sve žrtve povezuje jedno
FOTO: AA / Policija u SAD

Američki građani koji planiraju putovanje u Kolumbiju dobili su upozorenje da budu oprezni prilikom korištenja aplikacija za upoznavanje u toj zemlji, nakon sumnjivih smrti osam američkih turista unutar dva mjeseca.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bogoti saopćila je da su neki od tih turista bili drogirani i opljačkani nakon što su se susreli s osobama koje su upoznali putem ovih aplikacija.

Incidenti su zabilježeni u popularnim gradovima poput Medellina, Cartagene i Bogote, gdje je američki turizam u porastu. Putnicima se stoga preporučuje izbjegavanje izoliranih mjesta poput hotelskih soba.

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Prema izvještaju ambasade, kriminalci koriste aplikacije kako bi privukli žrtve u javne prostore poput restorana i barova, gdje su podložne različitim napadima, od pljačke do ozbiljnih zločina, uključujući i uboistva, a ponekad su ubice osobe s kojima su se susreli.

U posljednja tri mjeseca 2023. godine, zabilježen je porast od 200 posto u broju pljački stranih posjetitelja, dok je broj smrtnih slučajeva porastao za 29 posto, uključujući osam Amerikanaca koji su preminuli između 1. novembra i 31. decembra.

Među žrtvama bio je i američki komičar i aktivist Tou Ger Xiong (50), Amerikanac azijskog porijekla koji je živio u Minnesoti. Na odmoru u Kolumbiji krajem novembra, Xiong je otet i ubijen nakon što je upoznao ženu putem interneta i otišao u izlazak s njom. Grupa muškaraca ga je otela i izbola više od desetak puta od čega je Xiong preminuo, izvijestio je BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije