Smrtna kazna za monstrume: Tri dana silovali i onda ubili djevojčicu

Radiosarajevo.ba
Smrtna kazna za monstrume: Tri dana silovali i onda ubili djevojčicu
Twitter / Asifa Bano
Kao što smo već pisali, indijska vlada donijela je odluku o uvođenju smrtne kazne za silovatelje djevojčica mlađih od 12 godina.

Ova odluka objašnjava se borbom protiv povećanog broja zločina nad ženama, a uredba se šalje predsjedniku na odobravanje.

Odluka zahtijeva i izglasavanje u Parlamentu u roku od šest mjeseci kako bi bila ozakonjena. 

Mjera indijske blade uslijedila je zbog nemira nakon nedavnog brutalnog silovanja i ubistva osmogodišnje djevojčice u državi Jammu-Kashmir.

Djevojčicu Asifu Bano je osam muškaraca brutalno silovalo tri dana, nakon toga su je zadavili, a njezino tijelo ostavili.

Policija je objavila da je Asifa tri dana bila na sedativima, a nekoliko muškaraca ju je svakodnevno silovalo. "Kako bi bili sigurni da je mrtva, silovatelji i ubice su dva puta udarile Asifu kamenom u glavu", objavio je indijski portal Firstpost.

Mjesecima nakon brutalnog zločina, stanovnici malog grada Kathue, u kojem je Asifa ubijena, traže pravdu za djevojčicu. Vlasti su optužile osam muškaraca za koje je Asifin otac rekao da su je napali samo zato što je bila muslimanka.

U 2016. godini u Indiji je zabilježeno gotovo 19.000 slučajeva silovanja djece, što je oko 50 silovanja na dan. Od svih tih slučajeva, osuđen je minimalan broj počinitelja. 

Smrtna kazna se rijetko provodi u Indiji. U prošlom desetljeću zabilježena su samo tri slučaja. Četvorica muškaraca koji su osuđeni za silovanje učenika u autobusu još čekaju izvršenje kazne. 

Protesti zbog slučaja silovanja i ubistva u New Delhiju iz 2012. godine doveli su do toga da vlada podigne zatvorske kazne za silovatelje na 20 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije