Slučaj u SAD: Mladić upucan u glavu jer je zvonio na kriva vrata, preživio je i sve ispričao

1
Radiosarajevo.ba
Slučaj u SAD: Mladić upucan u glavu jer je zvonio na kriva vrata, preživio je i sve ispričao
Foto: Twitter / Ralph Yarl

Vlasnik kuće (84) koji je u SAD pucao i ranio tinejdžera Ralpha Yarla, nakon što je 16-godišnjak otišao u pogrešan dom po svoju braću i sestre, suočit će se s dvije optužbe za krivična djela, objavio je tužitelj okruga Clay Zachary Thompson.

Andrew Lester će se suočiti s optužbama za napad ubojitim oružjem i oružanu kriminalnu aktivnost. Vlasti su izdale nalog za njegovo zhapšenje i on trenutno nije u pritvoru, rekao je Thompson, piše CNN.

"Mogu vam reći da je u ovom slučaju postojala rasna komponenta", rekao je Thompson na konferenciji za novinare ne navodeći pojedinosti.

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

Andrew Lester je bijelac, a Ralph Yarl crnar. Na pitanje mogu li se dodati optužbe za zločine iz mržnje, tužitelj je rekao da je u Missouriju zločin iz mržnje niža razina krivičog djela i da bi dodavanje takvih optužbi moglo predstavljati dvostruku opasnost. U dosad objavljenim rezultatima istrage se ne navodi zašto tužilaštvo smatra da je rasa igrala ulogu u ovom slučaju.

Nema naznaka da su Lester ili Ralph razgovarali prije pucnjave u četvrtak navečer, rekao je Thompson.

Tužitelj je dodao da nema dokaza da je tinejdžer ušao u kuću, a preliminarni dokazi pokazuju da je Lester pucao na tinejdžera kroz staklena vrata iz revolvera. Ne postoji snimak susreta, rekao je Thompson.

"Iako je ovo svakako korak u pravom smjeru, nastavit ćemo se boriti za Ralpha dok on radi na potpunom oporavku", rekao je porodični advokat Ben Crump.

Dva predstavnika u pritvorskoj jedinici policije Kansas Cityja prethodno su za CNN rekla da je osumnjičeni priveden 13. aprika nešto prije ponoći, ali je pušten manje od dva sata kasnije, u 1:24 ujutro 14. aprila.

Thompson je rekao da je Lester zadržan samo nekoliko sati nakon što je prvobitno pritvoren jer je policija odmah shvatila da je potrebno više istražnog rada. Thompson je izvorno rekao da Lester ima 85 godina, ali objavljeni dokument iz istrage koji je dobio CNN pokazuje da ima 84 godine.

Lester je istražiteljima rekao da je bio "nasmrt preplašen" veličinom 16-godišnjaka i svojom nesposobnošću da se brani u dobi od 84 godine. Istražiteljima je rekao da je bio u krevetu kada je čuo zvono na vratima i zgrabio pištolj prije nego što je otvorio vrata.

"Izjavio je kako vjeruje da neko pokušava provaliti u kuću i pucao je dvaput kroz vanjska vrata unutar nekoliko sekundi nakon što je otvorio glavna vrata", piše policijski detektiv u sudskom dokumentu.

Nakon pucnjave Lester je više puta izrazio zabrinutost za Ralpha, navodi se u saopćenju.

Policija i Ralphova porodica rekli su da je otišao na pogrešnu adresu, zamijenivši 115th Terrace za 115th Street. Ralph je rekao detektivu koji ga je u petak posjetio u bolnici da je pritisnuo zvono na vratima i čekao.

"Rekao je da je muškarcu trebalo dugo vremena, ali je konačno otvorio vrata držeći vatreno oružje. Izjavio je da je odmah dobio metak u glavu i pao na tlo", napisao je u detektiv u službenom dokumentu.

Ralph je upucan dva puta, a meci su ga pogodili u lijevu stranu čela i desnu ruku. Tinejdžer se vratio kući iz bolnice i sad ga očekuje oporavak, rekao je advokat njegove porodice Ben Crump.

Crump je rekao da su Ralph i njegova porodica sretni što je preživio nakon što je upucan u glavu. Nadaju se potpunom oporavku jer je Ralph mlad i snažan, dodao je.

"Još uvijek postoji opasnost, ali super je to što su u bolnici rekli da je dovoljno stabilan da može otići kući", rekao je za CNN.

Advokat je, prije nego što je napadač ipak uhapšen, rekao da nema smisla da ubica nije uhapšen u noći pucnjave.

"Niko nam ne može reći da se radi o crncu koji je pucao u 16-godišnjeg bijelca jer mu je ovaj samo pozvonio na vrata, da on ne bi bio uhapšen. Mislim, ovaj građanin je otišao kući i spavao u svom krevetu nakon što je upucao tog mladog crnca u glavu", rekao je advokat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije