Strah od potopa biblijskih razmjera: Ukrštaju se uragan Lidija i oluja Irma

Radiosarajevo.ba
Strah od potopa biblijskih razmjera: Ukrštaju se uragan Lidija i oluja Irma
Dok se Teksas polako oporavlja nakon uragana Harvey, nova tropska oluja formirana je preko Atlantskog okeana i "konstantno se intenzivira".

S druge strane, na zapadu SAD, tropska oluja Lidija proći će nekoliko kilometara zapadno od poluostrva Donja Kalifornija.

Nove informacije o mogućnosti potencijalnih uragana, uznemirile su stanovništvo SAD koje je i dalje u šoku nakon uragana Harvey i posljedica koje je ostavio za sobom. Danas je saopćeno da je broj žrtava uragana porastao na 44 i da je uništeno nekoliko desetina hiljada kuća, gotovo nedjelju dana nakon što je pogodio obalu Teksasa.

Stručnjaci upozoravaju da, poslije uragana razarajućeg intenziteta kao što je Harvey i porasta nivoa mora, zagrijavanja okeana i viših temperatura zraka, dolaze još "veće i jače" oluje.

Nacionalna okeanska i atmosferska administracija izjavila je da će sezona uragana u 2017. godini vjerovatno biti iznad normalne.

Uragan Irma je nad istočnim dijelom Atlantskog okeana ojačao na kategoriju 3, ubrzano se razvija ka kategoriji 4 i ide ka Karibima, saopćio je američki Nacionalni centar za uragane.

Navodi se da se uragan nalazi na oko 1.160 kilometara zapadno od grupe ostrva Cape Verde i da izaziva vjetrove maksimalne brzine od 185 kilometara na sat. Takve oluje, koje se šire preko Atlantika, često postaju najveći i najjači uragani, poput ranijih uragana Hugo, Floyd i Ivan.

Uragan se kreće prema Portoriku, koji je teritorija SAD, kao i Dominikanskoj Republici i susjednom Haitiju i mogao bi da tamo sredinom naredne sedmice donese padavine.

U srijedu je saopćeno da se očekuje da će u toku današnjeg dana dobiti na svojoj punoj jačini.

Za sada su zvaničnici rekli da Irma trenutno ne predstavlja prijetnju, ali da je još rano da se daju procjene. Irma je u ovoj sezoni uragana deveta koja je imenovana.

Tropska oluja Lidija formirala se nad Tihim okeanom, na oko 290 kilometara jugoistočno od vrha meksičke države Donja Kalifornija, prijeteći da narednih dana preraste u uragan, upozorio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Oluja se kreće u smjeru sever-severozapad brzinom nešto većom od 11 kilometara na sat i očekuje se da će tako i ostati u narednih nekoliko dana, navodi NHC.

Tropska oluja je praćena vjetrom od 64 kilometra na sat, a predviđa se da će on ojačati u narednih 48 sati, prenijela je agencija Reuters.

Lidija još ima potencijal da preraste u uragan prije neko što udari u kopno - upozorava NHC.

Oluja bi mogla donijeti obilne padavine, koje bi prouzrokovale po život opasne poplave, jake kiše i odrone.

Izdato je i upozorenje o tropskim olujama što znači da se one mogu očekivati u roku od 36 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije