Klimatske promjene donijet će uragane razornije od "Harveya"

Radiosarajevo.ba
Klimatske promjene donijet će uragane razornije od "Harveya"
Intenzitet uragana kakav je Harvey, koji je u subotu pogodio Teksas te izazvao velike poplave, mogao bi u budućnosti porasti zbog povećanja temperature planeta, ali znanstvenici ne očekuju da će oni postati češći.

Budući da ne postoje satelitski podaci za cijeli svijet prije 1970., ne može se znati kako su se uragani pojavljivali u 20. stoljeću. Prije uspostave potpunog satelitskog nadzora, uragani, čak i jaki, mogli su proći, a da ih meteorolozi ne zabilježe ako nisu pogodili kopno. Statistički podaci zato su manjkavi, a znanstvenici oprezni.

U sjevernom Atlantiku, zadnjih dvadeset godina utvrđena je povećana učestalost uragana, ali između 1970. i 1995. bilo je obrnuto, rekao je Franck Roux, sa Sveučilišta Paul-Sabatier iz Toulousea.

Znanstvenici su primijetili da se aktivnost uragana u tom području odvija u ciklusima od nekoliko desetaka godina i smatraju da se još ne može reći je li povećanje broja uragana posljedica prirodne varijabilnosti ili klimatskih promjena.

Na sjeverozapadnom Pacifiku zabilježeno je lagano smanjenje aktivnosti uragana između 1980. i 2010.

Informatički modeli koji simuliraju klimu 21. stoljeća najavljuju moguće jačanje intenziteta uragana i moguće smanjenje njihove učestalosti na globalnoj razini.

"Uragani većeg intenziteta jedna su od očekivanih posljedica klimatskih promjena", kazala je Valerie Masson-Delmotte, članica GIEC-a, referentne skupine na svjetskoj razini za klimu, prenosi Hina.

"Što su temperatura vode i postotak vlažnosti viši, uragan može biti jači. A ta dva elementa su izražena zbog jačanja efekta staklenika", objasnila je. "Procjenjuje se da u atmosferi ima 7 posto vlage više po stupnju zatopljenja."

Podizanje razine oceana jedan je od znakova zagrijavanja planeta. U 20. stoljeću ono je u prosjeku iznosilo 20 cm, a do 2100. moglo bi doseći gotovo metar.

Uragani pak podižu more i poplavljuju kopno. Ta dva elementa zajedno dodatno ugrožavaju obalno stanovništvo.

Istraživanja pokazuju da se geografska širina na kojoj uragani dostižu maksimalnu snagu pomaknula prema polovima u zadnjih 35 godina na obje hemisfere, po Meteo France.

To bi moglo biti povezano sa širenjem tropskog pojasa.

To također znači da bi Karibi i Meksički zaljev mogli postati mirniji što se tiče vremenskih nepogoda, a istočna obala SAD-a ugroženija, no tu tendenciju još moraju potvrditi druga istraživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije