Slijedi li skok cijena goriva: Barel nafte porastao nakon dugo vremena

0
Hina
Slijedi li skok cijena goriva: Barel nafte porastao nakon dugo vremena
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Cijene nafte porasle su na 91 dolar, poduprte signalima da bi vodeći proizvođači mogli znatno smanjiti opskrbu, a oslonac su im bile i ocjene o snažnoj potražnji i skoro stupanje na snagu sankcija na rusku naftu.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu nakon podneva bila viša za 2,07 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 90,93 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,82 dolara višoj cijeni, od 85,45 dolara.

Još uvijek nije poznato da li će se ovo i u kojoj mjeri odraziti na cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Trgovci su fokusirani na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, na kojem bi se trebalo razgovarati o proizvodnoj politici. Čini se da se OPEC+ sprema na sastanku u srijedu donijeti odluku o smanjenju proizvodnje za više od milion barela dnevno, prema izvorima iz naftnog kartela.

Ništa od ukidanja akciza na gorivo: "Izborna je kampanja, građani mogu da čekaju"

Ništa od ukidanja akciza na gorivo: "Izborna je kampanja, građani mogu da čekaju"

Neke članice mogle bi povrh toga i dobrovoljno na tržište izbacivati manje barela, pa bi se opskrba smanjila najviše od početka pandemije COVID 19, kažu izvori.

Tržište već sada teško drži korak sa snažnom potražnjom, s obzirom na nedostatna ulaganja, upozoravaju analitičari i direktori energetskih kompanija.

"Očekujemo značajno smanjenje, koje ne samo da bi stanjilo fizičke fundamente, već bi tržištu istodobno poslalo važan signal", naveli su u bilješci iz Fitch Solutionsa. Kuvajtski ministar za naftu rekao je da će OPEC+ donijeti odgovarajuću odluku koja će garantovati opskrbu energijom i uvažiti interese i proizvođača i potrošača.

"I pored rata u Ukrajini, OPEC+ nikada nije bio jači i učinit će sve što je potrebno kako bi osigurao podršku cijenama na sadašnjem nivou", rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije