Slavna Afganistanka s naslovnice National Geographica uspjela pobjeći od talibana

0
Radiosarajevo.ba
Slavna Afganistanka s naslovnice National Geographica uspjela pobjeći od talibana
Foto: Daily Mail / Poznata afganistanka

Čuvena afganistanska djevojka zelenih očiju s naslovnice National Geographica iz 1985. dobila je sigurno utočište u Italiji nakon što je pobjegla od Talibana.

Malo ko je zapamtio njeno ime, no njene oči zelene boje, koje su nas gledale s naslovnice National Geographica, malo ko je zaboravio. Njezino ime je Sharbat Gula, a "zapela je za oko" Steveu McCurryju, fotografu prestižnog National Geographica kao mlada izbjeglica prije tri desetljeća.

Njena fotografija stavljena je na  naslovnicu časopisa 1985. godine i postala jedna od najpoznatijih naslovnica NG-a. Potresna fotografija djevojčice koja je u sovjetskom bombardiranju njena rodnog Afganistana ostala bez roditelja postala je simbol svih izbjeglica svijeta. Udala se s 13 godina, bio je to dogovoreni brak.

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Godinama kasnije, Gula je uhapšena u Pakistanu 2016. jer je živjela u zemlji sa lažnim dokumentima i deportovana je u Afganistan, piše Daily Mail.

Gula je danas udovica, majka četvero djece i konačno je pronašla svoje sigurno utočište nakon što je stigla u Italiju u sklopu zapadne evakuacije Afganistanaca nakon što su talibani preuzeli zemlju, saopćila je italijanska vlada.

Ured premijera Maria Draghija saopćio je kako je Italija organizirala evakuaciju Gulle nakon što je zatražila pomoć da napusti zemlju. Italijanska vlada će sada pomoći da se ona integrira u život u Italiji, naveli su saopćenju koje su prenijeli svi svjetski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije