Slavlje na ulicama Pariza nakon drugog kruga izbora, građani uvjereni u pobjedu ljevičara

1
Radiosarajevo.ba
Slavlje na ulicama Pariza nakon drugog kruga izbora, građani uvjereni u pobjedu ljevičara
Screenshot Twitter / Građani na ulicama Pariza

Na Place de la République u Francuskoj, tradicionalnom okupljalištu francuske ljevice, atmosfera je bila nabijena napetošću dok su se objavljivali rezultati parlamentarnih izbora. Iznenadna projekcija koja je pokazala ljevičarsku koaliciju na čelu izazvala je oduševljenje među prisutnima, dok je krajnja desnica zauzela tek treće mjesto.

Ovaj izborni obrat došao je u trenutku kada su spekulacije nagoviještale potencijalnu historijsku pobjedu za krajnje desničarski, antiimigracijski Nacionalni skup. Ljevičarska koalicija brzo se formirala kao odgovor na rastuću podršku populističkim strujama koje su prijetile stabilnosti u zemlji.

"Važno je da Francuska, kao jedan od osnivača Europske unije, održi svoj ugled u svijetu kao zemlja koja se protivi populizmu", istaknula je Marie Lippini, 24-godišnja studentica iz Aix en Provencea, izražavajući olakšanje nakon objave rezultata.

Poslušajmo konačno struku o šumama i vodi: Spasimo budućnost na greškama iz prošlosti

Poslušajmo konačno struku o šumama i vodi: Spasimo budućnost na greškama iz prošlosti

Ovo neočekivano preuzimanje vodstva ljevičarske koalicije na izborima ukazuje na široku podršku za političke vrijednosti koje zagovaraju socijalnu pravdu i europsku integraciju, suprotstavljajući se trendovima koji bi mogli potkopati francuski utjecaj u globalnim političkim krugovima.

Pogledajte atmosferu s trga République.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije