Slaba tačka sigurnosti Europe: 'Postali smo igralište za ruske obavještajce'

0
Radiosarajevo.ba
Slaba tačka sigurnosti Europe: 'Postali smo igralište za ruske obavještajce'
Foto: EPA - EFE / Dublin / Ilustracija

Irska je "igralište" za rusku obavještajnu službu, rekao je bivši zamjenik vođe irske vojne jedinice nakon navoda da je jedan član parlamenta regrutovan od strane Kremlja kako bi potkopao anglo-irske odnose tokom pregovora o Brexitu.

Cathal Berry, član Teachta Dála (TD, dio irskog parlamenta), rekao je da ga nije iznenadila vijest da je neimenovani političar regrutovan "kao agent uticaja" u operaciji mamca.

"Ako želite uticati na zapadnu zemlju s opsežnim resursima i slabom sigurnosnom kulturom, Irska je epicentar," rekao je Berry za Irish Times. "Ovdje Rusi postižu maksimum uticaja uz minimalan trud. Tu je njihovo igralište."

FK Željezničar u petak igra prijateljsku utakmicu: Prihod od ulaznica za unesrećene poplavama

FK Željezničar u petak igra prijateljsku utakmicu: Prihod od ulaznica za unesrećene poplavama

Prema izvještaju u Irish Sunday Times, cilj operacije bio je uspostavljanje kontakta sa lojalističkim paramilitarnim skupinama u vrijeme osjetljivih pregovora s UK o tome hoće li biti kontrola na irskoj granici ili ne.

Izvještana misija povezana je s širim naporima hibridnog ratovanja koje je identifikovala EU, a koji uključuju sve od dezinformacija do sumnjivih požara i antisemitskih napada.

"Rusija je napisala priručnik o hibridnim operacijama, dezinformacijama, cyber-napadima, bilo čemu što se može negirati ili je veoma teško povezati s njima," rekao je Berry, bivši zamjenik vođe irske Ranger jedinice i sada nezavisni TD za Kildare.

Prema novinama, irska vojska i sigurnosne službe identifikovale su potencijalnog agenta, kodnog imena Kobalt, ali on ostaje na svojoj funkciji. Nema očitih dokaza da je bio plaćen ili da je prenosio informacije Rusima. Nije uhapšen niti optužen.

Opozicioni TD Richard Boyd Barrett pozvao je vlasti na akciju. "Mislim da svako ko je korumpiran od strane bilo koje strane sile, umjesto da služi interesima običnih ljudi, ima ozbiljan slučaj da odgovara," rekao je.

Političar je navodno regrutovan od strane Sergeja Prokopieva, koji je radio u ambasadi u Dublinu od 2019. do 2022. godine, a bio je protjeran prije dvije godine nakon optužbi da je nedeklarisani obavještajni oficir.

U nedjelju je taoiseach, Simon Harris, rekao da neće komentarisati pitanja sigurnosti, ali je napomenuo da Irska "nije imuna" na ruske pokušaje uticaja na javno mnjenje.

"Ne bi nas trebala iznenaditi spoznaja da Rusija želi uticati na javno mnjenje, da želi iskriviti javno mnjenje i da je aktivna u vezi s tim širom svijeta, te da Irska nije imuna na to," rekao je.

"Takođe smo primijetili veoma značajan porast tog nivoa aktivnosti od brutalne invazije Rusije na Ukrajinu."

Na pitanje da li zna ko je navodni agent, Harris je rekao da ne može komentarisati sigurnosna pitanja, ali je dodao da je "zadovoljan što naši gardai i naše obavještajne službe, radeći međunarodno s partnerima, veoma ozbiljno shvataju ovo pitanje."

Ruska ambasada je u ponedjeljak izjavila da je "uvijek vjerovala da nema smisla niti vrijednosti komentarisati" ono što su opisali kao "primitivne antiruske izmišljotine" u Sunday Timesu.

Prisutnost Rusije u Irskoj ranije je bila predmet zabrinutosti, s obzirom na to da je vlada 2020. godine odbila zahtjev za proširenje prostora ruske ambasade zbog zabrinutosti oko namjene novog kompleksa.

Tada je Berry rekao da predloženi kompleks, koji bi uključivao podzemnu mrežu od 20 skladišnih prostorija, 10 prostorija za elektrane i 13 toaleta, više liči na "nervni centar" za rusku obavještajnu službu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije