Škotski nacionalisti osvojili većinu u parlamentu, obećali referendum

0
Radiosarajevo.ba
Škotski nacionalisti osvojili većinu u parlamentu, obećali referendum
FOTO: EPA / Nicola Sturgeon

Škotske stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile su većinu mjesta u škotskom parlamentu na izborima, što im daje mogućnost da pokrenu pitanje drugog referenduma o napuštanju Velike Britanije.

Prema rezultatima koji nisu još konačni, Škotska nacionalna stranka (SNP) i Škotska partija zelenih, koje se obećale referendum o nezavisnoti ako pobijede, osvojili su 65 od 87 mjesta za koje su do sada prebrojani glasovi na izborima za parlament sa ukupno 129 zastupnika, piše Al Jazeera.

Referendumu u Škotskoj se protivi britanski premijer Boris Johnson, koji je poručio da će odbiti svako novo izjašnjavanje jer su Škoti podržali ostanak u Velikoj Britaniji 2014. godine.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon poručila je da će izvršiti pritisak za izradu planova za novi referendum, govoreći da nema sumnje da će većina u škotskom parlamentu biti za to.

Dodala je da bi bilo apsurdno da bilo koji političar iz Londona pokuša blokirati referendum.

“Jedini koji može odlučiti o budućnosti Škotske je škotski narod. Na putu ne treba niti nijedan političar iz Westminstera”, rekla je Sturgeon za BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije