Skandalozno obraćanje Dodikovog ministra u Ženevi: Za BiH rekao da je 'najopasniji izvor terorizma'

18
Radiosarajevo.ba
Skandalozno obraćanje Dodikovog ministra u Ženevi: Za BiH rekao da je 'najopasniji izvor terorizma'
Foto: RTRS / Bojan Vujić

Ambasador BiH pri UN u Ženevi Bojan Vujić, kojeg je predložio lider SNSD-a Milorad Dodik, u skandaloznom obraćanju na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija rekao je da je "priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH".

Trenutno se u Ženevi održava 55. redovna sjednica Vijeća za ljudska prava u okviru dijaloga o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u suzbijanju terorizma.

Vujić je rekao da je došao na sjednicu 'kao predstavnik zemlje koja je više od tri decenije najopasniji izvor terorizma u Europi'.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Nažalost, čak i dok BiH radi ka pristupanju EU, zapadne vlade su primijetile da je ona i dalje ključni izvor terorističkih prijetnji. Na primjer, američki State Department je prošle godine napisao da, citiram, 'terorističke grupe nastavljaju s planiranjem mogućih napada u BiH'. Slično tome, prošlogodišnji izvještaji italijanskih obavještajnih službi sugerišu da u BiH danas djeluje do 20 islamističkih terorističkih grupa", rekao je Vujić.

Kaže da u BiH nije bilo smrtonosnih džihadističkih terorističkih napada, ali "glavni uticaj terorizma ukorijenjenog u BiH bio je izvan zemlje".

"Počinioci mnogih od najstrašnijih terorističkih napada poslednjih decenija imali su značajne veze sa BiH, uključujući napade 11. septembra u Sjedinjenim Državama, bombaški napad na voz u Madridu 2004. i napade u Parizu 2015. godine", naveo je Vujić sramoteći zemlju koju predstavlja dok je iznosio lažne i neutemeljene tvrdnje.

Hrvatski mediji: Novi generalni konzul BiH u Rijeci je Dodikov savjetnik s ‘crne liste‘ SAD-a

Hrvatski mediji: Novi generalni konzul BiH u Rijeci je Dodikov savjetnik s ‘crne liste‘ SAD-a

On je dalje naveo kako su džihadisti u BiH navodno došli za vrijeme agresije i da su se priključili 'bošnjačkoj armiji'.

"Ubrzo nakon izbijanja rata, veliki broj džihadista, uključujući Osamu bin Ladena i dvojicu otmičara 11. septembra, došao je u BiH da pomoći bošnjačkoj vojsci u njenoj borbi protiv Srba i Hrvata. Bošnjačka vojska je uključila strane džihadiste u ono što je nazvala Odredom El Mudžahid, koji je postao ozloglašen po terorisanju kako boraca tako i civila, uključujući mnoga odrubljivanja glava", naveo je Vujić u skandaloznom obraćanju.

Stranku demokratske akcije (SDA) optužio je za 'islamistički radikalizam'.

"Iako se mnogi Bošnjaci u BiH pridržavaju umjerenog oblika islama, najveća politička partija u BiH koja predstavlja Bošnjake, SDA, ima svoje korijene u ekstremističkoj ideologiji islamističkih grupa poput Muslimanske braće.

Iako stranka predstavlja umjereno, demokratsko lice Zapada, nikada nije odbacila svoju eksplicitno islamističku ideologiju, a njeno rukovodstvo održava bliske veze sa radikalnim liderima u Muslimanskom bratstvu i na mjestima poput Irana. Korijeni SDA u radikalnoj ideologiji i njen kontinuirani uticaj u BiH pomažu da se objasni zašto nije bilo dovoljno političke volje da se BiH oslobodi opasnih džihadističkih elemenata", naveo je Vujić.

Još uvijek nije bilo reakcija iz Predsjedništva BiH ili Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije