Skandal u Njemačkoj: Tri zastupnika dala ostavku zbog maski

1
Radiosarajevo.ba
Skandal u Njemačkoj: Tri zastupnika dala ostavku zbog maski
EPA / Njemačka

Konzervativac Mark Hauptmann postao je treći zastupnik koji je podnio ostavku u parlamentarnoj grupi Kršćansko-demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel oko skandala vezanih za nabavku zaštitnih maski.

Prethodno su dva njemačka političara saopćila da napuštaju svoje stranke i daju ostavku na sve dužnosti pod pritiskom javnosti i stranačkih čelnika zbog afere uzimanja mita prilikom nabavki zaštitnih maski u pandemiji korona virusa.

Političar vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) Nikolas Loebel dao je u ponedjeljak ostavku na sve političke dužnosti, a povlači se i sa zastupničkog mjesta u Bundestagu zbog afere primanja mita pri nabavci zaštitnih maski na svjetskom tržištu, prenosi Hina.

Hauptmann, političar iz istočne države Tiringija, rekao je da će se odreći mjesta u Bundestagu, potvrđeno je iz njegovog ureda, nakon optužbi da je pomogao kontaktima u Azerbejdžanu oko nabavke maski, prenosi Tanjug.

Gnjev oko skandala je izazvao frustraciju Nijemaca, a stranka Angele Merkel je na udaru i zbog “nedostatka vakcina protiv COVID-19, spore distribucije i pretjerane birokratije”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije