Sjeverna Koreja zaprijetila SAD: Ako nastavite vratit ćemo se "razmjeni vatre"

Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja zaprijetila SAD: Ako nastavite vratit ćemo se "razmjeni vatre"
FOTO: EPA / Sastanak Trumpa i Kim Jong Una u Singapuru

Sjeverna Koreja osudla je američku administracju zbog jačanja sankcija i pritiska na tu nuklearno naoružanu zemlju, upozoravajući da će se vratiti „razmjeni vatre“ i da bi razoružanje Pyongyanga moglo biti trajno blokirano.

Burna reakcija Sjeverne Koreje uslijedila je nakon što su Sjedinjene Države objavile uvođenje sankcija trojici sjevernokorejskih zvaničnika, uključujući i vodećeg savjetnika vrhovnog vođe Sjevera Kim Jong Una, zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

U denuklearizaciji Sjeverne Koreje ostvaren je slab napredak otkako su se Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump sastali na historijskom samitu u Singapuru u junu.

Dvije strane tek trebaju dogovoriti novi termin razgovora na visokom nivou između državnog sekretara Mikea Pompea i visokog sjevernokorejskog zvaničnika Kim Yong Chola, koji su iznenadno otkazani u novembru.

Istovremeno hvaleći Trumpa zbog njegove spremnosti da radi na poboljšanju odnosa sa Sjeverom, Pyongyang je također optužio američki State Department da vraća odnose Sjeverne Koreje i SAD-a na status iz prošle godine koji je karakterizirala razmjena vatre.

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju da je Washington poduzeo „kaznene mjere čak osam puta protiv kompanija, pojedinaca i brodova ne samo Sjeverne Koreje, nego također i Rusije i Kine i trećih zemalja“.

Ukoliko američka administracija vjeruje da će pojačane sankcije i pritisak prisiliti Pyongyang da odustane od svog nuklearnog oružja, „to će se smatrati najvećom pogrešnom račenicom i trajno će blokirati put ka denuklearizaciji na Korejskom poluotoku - što je rezultat koji niko ne želi“, navodi se u sopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije