Sjeverna Koreja ispalila balističke projektile: 'Vježbe SAD-a i Južne Koreje smatramo provokacijom'

1
Fena
Sjeverna Koreja ispalila balističke projektile: 'Vježbe SAD-a i Južne Koreje smatramo provokacijom'
Foto: Printscreen / Sjeverna Koreja ispalila projektile

Sjeverna Koreja lansirala je dvije balističke rakete u vode istočne obale Korejskog poluotoka rano u ponedjeljak, a sestra vođe Kim Jong Una upozorila je da će ih biti još više ako Sjedinjene Američke Države ne zaustave vojne vježbe s Južnom Korejom.

Kim Yo Jong, jedan od najviših dužnosnika zemlje, rekao je da "učestalost korištenja Tihog okeana kao streljane ovisi o prirodi akcija američke vojske", prema izjavi objavljenoj na državnoj Korejskoj novinskoj agenciji (KCNA).

Ispaljivanje projektila u ponedjeljak drugi je put u tri dana - Pjongjang je u subotu lansirao interkontinentalni balistički projektil (ICBM), što je njegov treći takav test u manje od godinu dana.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

SAD je odgovorio na to lansiranje održavanjem zasebnih vježbi s Južnom Korejom i Japanom u nedjelju, 19. februara, potez koji je Sjeverna Koreja smatrala provokacijom, nakon vježbi između SAD-a i Južne Koreje u Pentagonu ove sedmice.

Očekuje se da će saveznici sljedeći mjesec održati vojne vježbe na Korejskom poluotoku, dok je Sjeverna Koreja upozorila na "neviđeno snažne odgovore" na te vježbe ako se nastave.

[twitter]https://twitter.com/lromao_ptbr/status/1627550671758139393[/twitter]

Japansko Ministarstvo odbrane procjenjuje da su oba projektila ispaljena u ponedjeljak oko sedam sati po lokalnom vremenu i da su pala u Japansko more, poznato i kao Istočno more, "istočno od Korejskog poluotoka, izvan japanske isključive ekonomske zone".

Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu

Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu

Prvi je projektil letio oko 400 kilometara na najvećoj visini od oko 100 kilometara, navodi se u saopćenju Ministarstva, dok je drugi ispaljen oko 10 minuta kasnije na najvećoj visini od oko 50 kilometara, leteći oko 350 kilometara daleko.

Sjeverna Koreja priznala je lansiranje u ponedjeljak, nazvavši ga "vježbom super-velikih višestrukih bacača raketa, koja je sredstvo taktičkog nuklearnog napada", piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije