Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu

1
Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu
Foto: Printscreen / Youtube / Warthog Defense / Ako se i spasete od udara, ne možete od plamena

Sjeverna Koreja je u subotu ispalila najmanje jednu „neidentifikovanu balističku raketu“, saopštila je vojska Južne Koreje, samo nekoliko dana nakon što je pet dronova Pjongjanga preletjelo zajedničku granicu.

Vojne tenzije na Korejskom poluostrvu naglo su porasle ove godine jer je Sjeverna Koreja testirala oružje, uključujući lansiranje svoje najnaprednije interkontinentalne balističke rakete prošlog mjeseca, javljaju agencije.

"Sjeverna Koreja ispaljuje neidentifikovanu balističku raketu u Istočno more“, saopštio je u subotu Zajednički štab Južne Koreje.

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete

Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete

Upad bespilotnih letjelica u ponedjeljak, od kojih je jedna letjela blizu glavnog grada Seula, navela je Južnu Koreju da podgine borbene avione i jurišne helikoptere. Ali uprkos petosatnoj operaciji, vojska nije uspjela oboriti ni jedan dron, što je izazvalo kritike zbog odgovora i izvinjenje ministra odbrane zemlje.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-Yeol rekao je da je incident „nepodnošljiv“ i dodao da bi Južna Koreja trebala osigurati da Pjongjang shvati da „provokacije uvijek nailaze na teške
posljedice“. Vojska Seula je potom u četvrtak organizovala vježbe za koje je najviši vrh zemlje rekao da će poboljšati svoju odbranu od bilo kakvih budućih provokacija dronovima.

Ponedjeljak je bio prvi put u pet godina da su sjevernokorejske bespilotne letjelice uletjele u zračni prostor Južne Koreje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije