Sjećate li se Josef Fritzla: Okriveno može li tražiti pomilovanje

2
Radiosarajevo.ba
Sjećate li se Josef Fritzla: Okriveno može li tražiti pomilovanje
Foto: Prinscreen / Youtube / Josef Fritzl

Austrijanac Josef Fritzl uhapšen je prije 14 godina nakon što je otkriven jedan od najgorih porodičnih zločina u Europi u 21. stoljeću.

On je 2009. osuđen na doživotni zatvor jer je u podrumu svoje kuće u Amstettenu 24 godine držao svoju kćerku zatočenu i silovao je, a ona je tokom više od dva desetljeća rodila sedmero djece. Također, Fritzlu se na teret stavljalo i ubistvo novorođenog djeteta.

Prema austrijskom zakonu, tada 74-godišnji Fritzl mogao je nakon 15 godina zatvora tražiti pomilovanje. To bi bilo iduće godine, ako bi to doživio. No najnovija odluka Visokog bečkog suda to je spriječila, javlja ORF.

Sabina Ćudić: 'Dodik spreman i da žrtvuje djecu za svoje političko preživljavanje'

Sabina Ćudić: 'Dodik spreman i da žrtvuje djecu za svoje političko preživljavanje'

Presudom iz 2009. određeno je da Fritzl idućih 15 godina kaznu mora služiti u zatvorskom odjelu za liječenje psihijatrijskih bolesnika. Poslije toga bi imao pravo na premještaj u običan zatvor. Iduće godine bi istekao i obavezni psihijatrijski zatvorski smještaj i rok nakon kojeg bi Austrijanac mogao tražiti pomilovanje.

Nakon što je Visoki sud u Beču prihvatio zahtjev nadležnog državnog odvjetništva da se 87-godišnjem Fritzlu produlji boravak na psihijatrijskom liječenju osuđenika, ne može tražiti pomilovanje ni biti premješten u kaznionicu.

"Do daljnjega je potrebno držati Fritzla u psihijatrijskoj ustanovi. Odluka je obrazložena činjenicom da kod njega još uvijek postoji nepromijenjena teška bolest koja se ne da liječiti", objavila je obrazloženje austrijska televizija ORF.

Također, sud je konstatirao da nije uvjeren da je kod Fritzla opasnost dovoljno smanjena. Odluka znači i da će se jednom godišnje ponovno procjenjivati Fritzlovo stanje te da ne može tražiti uvjetno puštanje na slobodu, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije