Josef Fritzl: Još uvijek volim svoju kćer Elisabeth

Radiosarajevo.ba
Josef Fritzl: Još uvijek volim svoju kćer Elisabeth
Josef Fritzl (Foto: AP)

Josef Fritzl, 75-godišnji Austrijanac koji je vlastitu kćer silovao više od tri hiljade puta u 24 godine, koliko ju je držao u tamnici u podrumu porodične kuće, priznao je da još osjeća ljubav prema njoj.

Govoreći prvi put iz svoje zatvorske tamnice u zatvoru Stein, 75-godišnji austrijski građevinar odbio se pokajati i ispričati za svoje zločine. U intervjuu za njemačke novine Bild rekao je da o tome uopće ne želi govoriti.

Čeka ženina pisma
Fritzl služi doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva, silovanja, otmice, nanošenja tjelesnih ozljeda i incesta. Njegovoj kćeri Elisabeth bilo je 18 godina kad ju je odveo u podrum i lancima svezao za radijator. Porodični podrum, iznad kojeg su živjeli Elisabethina majka i braća, pretvorio je u tamnicu i pakao za mladu djevojku koju je neprestano silovao. Nakon četiri godine, 1988., ona je rodila dijete i provela deset dana sama u podrumu, jer Frtizl nije htio biti odgovoran ako beba umre. Rodila mu je ukupno sedmero djece, a jedno je doista i umrlo pri rođenju 1996., te ga je Fritzl spalio.

U intervjuu je rekao i da još voli svoju "odanu" suprugu Rosemarie, usprkos činjenici da mu nikada nije pisala u zatvor.

"Napisao sam joj osam pisama. Nikada nisam dobio odgovor. Ali znam da me i dalje voli. Bojim se samo da mi je netko ne ukrade dok sam ovdje", rekao je Fritzl u razgovoru za Bildt.

"Moj san je da odavde izađem živ. Htio bih se brinuti za svoju suprugu, jer mi je uvijek bila odana", dodao je najpoznatiji otac monstrum.

Brze institucije
Ni njegova supruga niti jedno od 13 djece - uključujući šestero koliko ih se rodilo u incestuoznom odnosu - nikada nisu posjetili Fritzla u zatvoru. No, on je uvjeren da su pokušavali.

"Moju su djecu preduhitrile institucije, tako da mi nisu mogli doći", rekao je.

Kad se prije dvije godine doznalo za strašnu priču o Fritzlovima, mnogi nisu mogli vjerovati da njegova žena o svemu nije imala pojma. Josef joj je rekao da je Elisabeth pobjegla, te joj čak doveo njeno troje djece da ih odgoji. Rekao je da ih je pronašao na pragu kuće i da ih je Elisabeth poslala. Ostalo troje djece živjelo je ispod njih u podrumu. Da li Rosemarie stvarno nikada nije čula buku i pozive u pomoć iz podruma niti se zapitala zašto njen suprug u njemu provodi toliko vremena?

Protiv nje nikada nije podignuta tužba, te se čini kako Josef vjeruje da je njegova supruga još na njegovoj strani.

On sada živi u odjelu zatvora za mentalno oboljele kriminalce, i to u izolaciji. Izdvojili su ga jer su ostali ubojice i okorjeli kriminalci rekli da će ga ubiti ako im se približi. Ustaje svakoga jutra u pola šest, ima pola sata za vježbu i higijenu, te do sedam već pere podove. U devet ima sat vremena za vježbu, kada vozi sobni bicikl, a od 10 sudjeluje u pripremanju ručka za svoje kolege zatvorenike.

Paprika i paradajz
U svojoj ćeliji uzgaja papriku i paradajz i ima pogled na austrijske vinograde. Naveče gleda američke serije, a najdraža mu je Dva i po muškarca s Charliejem Sheenom u glavnoj ulozi. Cijelo to vrijeme nije sam. Uz njega su uvijek dva stražara. On to, međutim, ne vidi kao problem. Štaviše.

"Dva čuvara su uvijek ovdje kako bi me zaštitila. Ipak sam poznat u cijelom svijetu", ponosno je izjavio Fritzl. Nije poznato je li mu Bild platio intervju, što bi bilo protuzakonito. Ako su to i učinili, novac je najvjerovatnije otišao njegovoj kćeri Elisabeth, čije je prebivalište tajno.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije