Sirijski grad nalazi se pred tragedijom neviđenih razmjera

Anadolija
Sirijski grad nalazi se pred tragedijom neviđenih razmjera
Šef britanske diplomacije Boris Johnson optužio je Rusiju da je “još stravičnijim“ učinila rat u Siriji.

Kao gost programa “Adrew Marr“ na televiziji BBC, britanski ministar vanjskih poslova Johnson komentirao je nedavne napade na humanitarne konvoje u Halepu i upozorio da se taj sirijski grad nalazi pred tragedijom neviđenih razmjera i na meti barbarskih bombardiranja.

“Putinov režim ne samo da daje oružje Assadu, već ujedno i sam puca u Siriji. U Halepu se suočavamo sa velikom tragedijom. Možemo konstatovati da od 2013. godine Zapad nije efikasno vojno intervenirao. Pooštravamo sankcije prema Rusiji koja je odgovorna za to što je rat u Siriji poprimio još stravičnije dimenzije. Mora se istražiti da li je bilo namjere kada je riječ o napadu na humanitarni konvoj. To je ratni zločin“, kazao je Johnson.

Rat u Siriji počeo je u martu 2011.godine kada su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada silom pokušale ugušiti narodnu pobunu. U posljednjih nekoliko mjeseci najstravičnije vijesti o ratnim golgotama i stradanju civila dolaze iz Halepa koji je većim dijelom pod kontrolom snaga sirijske opozicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije