Sirija: Koalicija pod vodstvom SAD-a priznala ubistvo još 14 civila

Fena
Sirija: Koalicija pod vodstvom SAD-a priznala ubistvo još 14 civila
Foto: wiki / Napad koalicije na Kobane
Koalicija pod američkim vodstvom koja se bori protiv radikalne grupe Islamska država u Siriji priznala je u srijedu pogibiju još 14 civila, povisujući ukupni broj ubijenih civila na najmanje 585.

Koalicija navodi u saopćenju da je kompletirala 84 izvještaja iz februara o mogućim civilnim žrtvama iz zračnih i artiljerijskih napada, od kojih se svi osim šest ne smatraju pouzdanim.

Tih šest incidenata desilo se u Siriji između maja 2017. i januara 2018.

U jednom incidentu, pet civila je ubijeno u blizini mjesta Albu Kamal tokom koalicijskog napada na jednog od čelnika Islamske države.

"Istraga je ustanovila da je, iako su sve mjere predostrožnosti poduzete i odluka da se izvede napad donesena u skladu sa zakonom o oružanom sukobu, došlo do neželjenih civilnih žrtava", navodi koalicija u saopćenju.

Istražitelji još razmatraju 522 izvještaja iz kampanje zračnih udara.

Koalicija je izvela ukupno 29.225 zračnih udara između augusta 2014. i kraja februara 2018. u Iraku i Siriji.

Nadzorna grupa Airwars saopćila je da je brojka civilnih žrtava koju je priznala koalicija pod američkim vodstvom znatno ispod stvarne brojke žrtava kampanje bombardovanja, procjenjujući da je ubijeno najmanje  6.238 civila.

Operacija pod američkim vodstvom protiv Islamske države u Iraku i Siriji uglavnom je privedena kraju nakon što su džihadisti protjerani s više od 98 posto teritorije koju su nekada držali, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije